Prema posljednjim informacijama, najmanje devet bh. državljana se nalazi u Afganistanu, a na osnovu prijava Ambasadi i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na otvorenim kanalima komunikacije. Informacije o broju bh. državljana se kontinuirano ažuriraju.  

Krizni štab u saradnji sa Ambasadom u Pakistanu već poduzima intenzivne aktivnosti kako bi se pronašle i razmotrile sve moguće opcije za evakuaciju u saradnji sa vlastima Islamske Republike Pakistan, SAD-a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih država, a za čije su kompanije radili bh. državljani, saopćilo je Ministarstvo.  

Ambasador BiH u IR Pakistan Sakib Forić je u kontaktu sa vlastima Pakistana koji je ponudio pomoć u evakuaciji.  

Također, koordiniraju se diplomatske aktivnosti sa ambasadama BiH u Washingtonu i Londonu, kako bi se osigurala saradnja i pomoć država koje, također, evakuiraju svoje državljane iz kriznog područja. 

Ministrica Turković je, također, uputila i pisma ministrima vanjskih poslova SAD-a, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške u kojem traži pomoć i saradnju u evakuaciji bh. državljana iz Afganistana.  

Krizni štab će, kako je zaključeno, djelovati sve dok se i posljednji bh. državljanin, koji za to iskaže želju, ne evakuira iz kriznog područja.  

MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni ili na mail adresu: [email protected]  

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18. 

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: [email protected]