Nema sumnje kako P1800 spada u red najuspješnije dizajniranih coupea, i to ne samo u okviru Volva, pa ni Evrope, već u cijeloj automobilskoj historiji. I danas, decenijama nakon prestanka proizvodnje izaziva divljenje nostalgično nas prisjećajući na vremena kad LED-ice nisu bile maksimalni doseg dizajnera, a pojedini se automobil mogao prepoznati s velike udaljenosti.

Za povratak "volvo" P1800 zaslužan je Cyan Racing. Najkraće rečeno, ono što je Singer za "porsche" 911, to je ova marka sada za Volvo i njegov P1800. Reinkarnirani model je pravi restomod s obiljem tehnološki naprednih rješenja, ali istovremeno bez elektroničkih pomagala. I upravo zato je izašao na snijegom prekrivenu cestu, a okušao se i na zaleđenoj površini jezera Are.

- Naš cilj je napraviti auto s baznim dizajnom koji prepušta vozaču da spozna svoje granice, umjesto da se oslanja na elektronska pomagala kao kod većine modernih supersportskih automobila. Sve je povezano s odzivom motora, ravnotežom šasije i malom masom, čineći automobil zaigranim i zabavnim - objašnjava Mattias Evensson, šef razvoja ovog automobila.

Upravo tako, ovo je povratak korijenima automobila, a osnovna zadaća mu je da pruži zabavu u vožnji. Performanse i brojevi dolaze tek nakon toga. A sudeći po snimci u tome su itekako uspjeli. Nekadašnji Polestar Racing je napravio pravu stvar o kojoj papir kaže tek da ima 2.0 turbo motor s 420 KS i 470 Nm te pet-stupanjski ručni mjenjač.