Takmičenja u Japanu definitivno je obilježio Lasha Talakhadze, dizač tegova iz Gruzije. Superman, najjači čovjek svijeta, izdominirao je u Tokiju, gdje je osvojio zlatnu medalju u apsolutnoj kategoriji (+109kg). Srebro je osvojio Ali Davoudi (Iran), a bronzu Man Asaad (Sirija).

No, to i nije neka novost jer Gruzijac ne zna za poraz devet godina! Aktuelni je svjetski i evropski prvak, te novi svjetski rekorder. Zapravo, Talakhadze se "pozlatio" gdje god se pojavio. Titule svjetskih prvaka osvajao je 2015, 2017, 2018. i 2019. godine. Evropski prvak je bio 2016, 2017, 2018, 2019. i 2021. godine. Ovo mu je bilo drugo olimpijsko zlato (trijumfovao i u Rio de Janeiru).

Zvanično je 20 puta rušio svjetske rekorde, a jedina mrlja u blistavoj karijeri je ona iz 2013. godine kada je dobio dvogodišnju suspenziju jer je na antidoping testu bio pozitivan na nedozvoljene supstance.

- Lasha Talakhadze, sportista koji se rađa jednom u milion godina - samo je jedan od komentara na veliki uspjeh koji je Gruzijac ostvario u Tokiju.

A pazite sada šta je napravio u Japanu.

Došao je do zlatne medalje uz sve moguću oborene rekorde - svjetske rekorde u trzaju (223 kg) i izbačaju (265 kg), sa ukupno 488 kilograma podignutih u dvije discipline. Za 100 i više godina postojanja ovog sporta, niko nikada nije podigao toliko kilograma u dvije osnovne discipline.

Talakhadze je imao svih šest uspješnih pokušaja, a svako prvo dizanje je imao nakon što su njegovi rivali završili nastupe (to mu umanjuje vrijeme za odmor).

U prvom pokušaju u trzaju oborio je olimpijski rekord (208 kg), koji je popravio u drugom pokušaju (215 kg), da bi u trećem postavio svjetski rekord (223 kg).

Isto je ponovio i u izbačaju. Sa 245 kg je postavio novi olimpijski rekord, nedugo potom ga je popravio na 255 kg, a onda je pao i svjetski rekord - 265 kg.

U totalu, to je 488 kg, najviše u historiji. Sada je samo pitanje kada će Gruzijac stići do pola tone. Vjerujemo da će to biti najkasnije do Olimpijskih igara u Parizu kada će Talakhadze biti u najboljim godinama (31).