open-navfaktor-logo
search
Težak udar
Najjača ekonomija EU-a pred recesijom: Kada se njemačka privreda prehladi, BiH dobije temperaturu
Njemačka, najjača ekonomija Evropske unije i najveći vanjskotrgovinski paretner Bosne i Hercegovine, nalazi se pred recesijom, što će imati dalekosežne posljedice za našu državu.
16.09.2022. u 07:44
get url
text

VEZANI TEKST - Njemačka najavila paket od 65 milijardi eura za suzbijanje rastućih troškova energije

Brojni njemački mediji najavljuju da je recesija, negatvni rast za dva kvartala, neizbježna

- Moglo bi se dogoditi da se recesija produži s četvrtog tromjesečja ove godine na drugo tromjesečje sljedeće. Građani sebi više ne mogu priuštiti tako puno toga i možda i ne žele više trošiti. Oni ne znaju koji ih troškovi još možda očekuju zbog rasta cijena energenata u ratu, naročito gasa - kaže ekonomski stručnjak Andreas Scheuerle, prenosi DW.

Čemu se onda mogu nadati Bosanci i Hercegovci?

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke

VEZANI TEKST - Eksplozija cijena na njemačkim benzinskim pumpama

- Kada se njemačka privreda prehladi, mi dobijemo temperaturu jer se radi o najvažnijem vanjskotrgovinskom partneru BiH. Bit će to veliki problem za bh. ekonomiju, pogotovo što ne možemo ništa uraditi.

Zbog nedostatka sirovina i energenata već dolazi do kontrakcija velikih sistema, zatvaranja fabrika, pogona, otpuštanja radnika... - kaže za Faktor Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke.

Neminovno je da dođe do smanjenja izvoza u Njemačku.

- Odrazit će se na one koji su podizvođači i kojima su privredna specijalnost poluproizvodi namijenjeni za njemačko tržište. Ako nema potražnje iz Njemačke, ako tamo bude u velikoj mjeri smanjena potrošnja, to će nažalost osjetiti bh. privrednici.

Tako na sve naše probleme dolazi i ovaj. Ne mogu razumijeti politiku Evrope u ovom sukobu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u Ukrajini - istakao je Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.