open-navfaktor-logo
search
CIES objavio
Najizjednačenije lige: Albanija na vrhu, BiH ispred Serie A, Lige 1, Premier lige...
Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švicarske objavio je novo istraživanje u kome su pokušali da utvrde koje su to lige najizjednačenije, a u kojima je razlika između najboljih i najlošijih timova najveća.
05.04.2021. u 16:37
get url
text

Glavni kriterij je bio broj utakmica u kojima su se dešavale pobjede sa po tri gola razlike, te je utvrđeno da je toga najmanje bilo u Kolumbiji, tek pet puta u 126 utakmica, pa se Prva liga Kolumbije tako smatra najizjednačenijom u svijetu.

Ako govorimo samo o evropskim takmičenjima pod UEFA zastavom, onda je liga Albanije najizjednačenija sa 8,8 posto utakmica koje su završene sa tri gola razlike, dok je ubjedljivo vodeća u Ligama petica španska La Liga sa 11,4 posto takvih rezultata.

Najgora situacija je na Solomonskim Ostrvima (41 od 110) utakmica završeno je ubjedljivim pobjedama, piše SportSport, a pri dnu tabele je i Superliga Srbije.

U Bosni i Hercegovini je 14,5 posto utakmica završeno pobjedama od tri gola razlike, te smo po tome izjednačenija liga od, naprimjer, francuske Ligue 1 (15 posto), belgijske lige (15,2), a iza nas su još i engleska Premier liga (17,2), italijanska Serija A (17,8)...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.