open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Najboljih 11 druge runde PLBiH: Dvojica debitanata, Dudić trener kola
U petak i subotu odigrane su utakmice drugog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
10.08.2020. u 18:05
get url
text

Mostarski derbi bio je u centru pažnje, a Velež je srušio Zrinjski na stadionu Rođeni rezultatom 2:0.

Siguran trijumf upisao je Željezničar na gostovanju kod Radnika rezultatom 0:2, dok je Borac identičnim rezultatom slavio protiv Slobode na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Možda najveće iznenađenje priredila je Mladost koja je u Doboju kod Kaknja otkinula bod Sarajevu (2:2). Široki je na Otoci bio bolji od Olimpika 2:1, a prvu pobjedu uknjižioije Tuzla City slavivši prortiv Krupe 1:0.

Sportska redakacija portala Faktor izabrala je najbolji tim 2. kola:

Adnan BOBIĆ (Velež): Čuvar mreže Rođenih bio je na visini zadatka. U 35. minuti kod rezultata 0:0 je sjajno, uz pomoć stative, zaustavio udarac Bilbije i spriječio Plemiće da dođu u vodstvo. Dobrim i sigurnim intervencijama poslije prekida unosio je dodatnu sigurnost u odbranu Veleža.

Branimir CIPETIĆ (Široki Brijeg): Gdje je stao u prošloj, nastavio je novoj sezoni. Standardno dobar u oba pravca. Njegove predstave daju drugu dimenziju igri Širokobriježana i za Tonija Karačića mogao bi biti nenadoknadiv gubitak ako karijeru nastavi van granica naše zemlje.

Denis ZVONIĆ (Velež): Sa kapitenskom trakom oko ruke komandovao odbranom Rođenih, koja je bila na velikom iskušenju naročito kada je trener gostiju sve karte bacio u napad. Zvonić se iskupio za nešto slabiju partiju na Grbavici u prvom kolu.

Frane IKIĆ (Željezničar): Nekoliko sjajnih intervencija. Ne štedi se niti u jednom duelu, ne libi se baciti u blok. Sa Kosorićem u paru na startu sezone djeluje sjajno. Pokazao da kod prekida itekako može biti opasan i u protivničkom šesnaestercu.

Enes ALIĆ (Mladost): U debitanskom nastupu u Premijer ligi imao je zadatak da ordinira po lijevom boku i da ukroti Tatara, u čemu je djelomično i uspio. Njegova majstorija iz slobodnog udarca za 2:2 jedan je od najljepših golova drugog kola.

Edin RUSTEMOVIĆ (Tuzla City): Polako hvata zalet za nastavak sezone. Protiv Krupe pokazao zbog čega je trener Nalić insistirao na njegovom dovođenju. Kako sezona bude odmicala, očekuje se da i ovaj veznjak bude na svom prepoznatljivom nivou.

Vladan DANILOVIĆ (Borac): "Desetka" Banjalučana gazdovala je sredinom terena. Skoro svaka akcija kretala je od njega, a Danilović je odlično razigravao i svoje saigrače na krilnim pozicijama.

Hamza GASAL (Željezničar): Još jedan debitant koji je zauzeo mjesto u idealnih 11. U Bijeljini pokazao da Amar Osim može ozbiljno računati na usluge ovog 18-godišnjeg mladića. Gasalova asistencija Mujezinoviću za vodeći gol Plavih sigurno je odličan podstrek za nastavak sezone.

Almedin ZILKIĆ (Borac): Stvarao velike probleme odbrani Slobode. Čak i u momentima dok je udvajan i dobro čuvan, uspio se bez većih problema oslobađati svojih rivala. Zilikić ne koliko puta prijetio golu Slobode, ali nije uspio pogoditi.

Alen JURILJ (Široki Brijeg): Čovjek odluke na Otoci. Sa dva pogotka donio je Širokobriježanima nova tri boda i dokazao da je na vrijeme podesio nišanske sprave.

Fejsal MULIĆ (Velež): Novopazarski div brzo je osvojio navijača Veleža. Bespoštedna borba i velika bitka sa gorostasnim Jakovljevićem tokom cijele utakmice začinjena je golčinom iz slobodnog udarca u 89. minuti meča. Pored prvjenca u dresu Rođenih, Mulić imao još jedan sjajan pokušaj, ali je golman Zrinjskog lijepo paradom spriječio pogodak.

Trener kola

Feđa DUDIĆ (Velež): Gradski derbi sam po sebi je dovoljan motiv, ali kada on dolazi poslije teškog poraza na startu sezone, onda je i pritisak ogroman. Uspio je motivirati ekipu, pripremiti je psihički i fizički i u potpunosti nadmudriti kolegu Mladena Žižovića. I sam Dudić je poslije debakla na Grbavici bio pod velikim pritiskom, a u subotu je vjerovatno slovio za jednog od najsretnijih ljudi u Mostaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.