open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Najbolji pojedinci 23. kola PLBiH: Dominacija ofanzivaca timova iz Hercegovine
Proteklog vikenda odigrano je 23. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, a postignuto je ukupno 13 golova.
23.03.2021. u 07:22
get url
text

Ova runda domaćeg šampionata protekla je bez velikih iznenađenja. Sloboda je i dalje bez osvojenog boda u proljetnom dijelu prvenstva, a Željezničar bez postignutog gola. Tuzlaci su poraženi u gostima kod Zrinjskog 3:1, dok su Plavi na Grbavici odigrali 0:0 sa Slobodinim gradskim rivalom Tuzla Cityjem.

Minimalne pobjede zabilježili su Borac i Sarajevo, dok je Velež niz bez poraza nastavio remijem na domaćem terenu protiv Radnika (2:2), što je možda i najveće iznenađenje u ovom kolu, ako ga kao takvo možemo okarakterisati.

Sportska redakcija portala Faktor.ba izabrala je najbolji tim prethodnog kola.

Azmir MUMINOVIĆ, Hrvoje BARIŠIĆ (FK TUZLA CITY): Golman Tuzlaka jedna od od najzaslužnijih što je ekipa Husrefa Musemića naporažena napustila Grbavicu. U prvom poluvremenu je odlično intervenisao kod šuta glavom Frane Ikića, da bi u drugom poluvremenu imao još nekoliko zapaženih intervencija kod pokušaja Ermina Zeca i Samira Bekrića. Čuvaru mreže Cityja ovo je bio četvrti "clean sheet" u 12. prvenstvenom nastupu ove sezone. Dobru partiju odigrao je i Hrvoje Barišić, koji s Morrisom čini odličan stoperski tandem, potvrđuje to i samo jedan primljeni pogodak u četiri susreta u proljetnom dijelu PLBiH.

Aleksandar SUBIĆ (FK BORAC): U 16. ovosezonskom nastupu bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine postigao je svoj prvi pogodak, vrijedan tri boda za njegov Borac. Dobru formu u posljednjih nekoliko mečeva lijevi bek Banjalučana "zaokružio" je na pravi način poslije dosta problema s povredama na početku sezone.

Hrvoje MILIČEVIĆ, Dal VAREŠANOVIĆ (FK SARAJEVO): Iako je u prošlosti znao igrati u veznom redu, Hrvoje Miličević otkako je stigao na Koševo odlično se snalazi i na stoperskoj poziciji. Posla kojeg nije bilo pretjerano za njega u duelu sa posljednjeplasiranom Krupom, odradio je na najbolji mogući način. Meč na najvećem bh. stadionu obilježio je mladi Dal Varešanović koji je u svom debiju za klub u kojem je ponikao postigao jedini pogodak na utakmici. Nažalost, u 75. minuti napustio je travnjak zbog povrede koljena, a nadati se da ćemo talentovanog veznjaka ubrzo ponovo vidjeti na terenu.

Faruk GOGIĆ (FK RADNIK): Na prvjenac u dresu Radnika 21-godišnji veznjak morao je čekati 22 utakmice, no pogodak je stigao u pravo vrijeme. Gogić je odlično skočio u 70. minuti susreta poslije ubačaja Nedima Mekića iz kornera. Pogodak bi bio puno vrijedniji za goste iz Bijeljine da je kojim slučajem ostalo 2:1, ali nije.

Samir RADOVAC (FK VELEŽ): Pogodak iz 40. minute za izjednačenje na 1:1 protiv Radnika bio je peti ovosezonski za veznjaka Rođenih. Radovac je odlaskom Fejsala Mulića drugi strijelac Mostaraca, ali na svom kontu ima i tri asistencije. Nekadašnji fudbaler Sarajeva jedan je od motora koji pokreću ekipu Feđe Dudića.

Dragan JURANOVIĆ, Josip IVANČIĆ (HŠK ZRINJSKI): Dovoljno je reći da je Juranović preokretu Plemića nad Slobodom kumovao s golom i asistencijom, dok je Ivačić koji je priliku dobio na startu drugog dijela susreta dvaput zatresao mrežu Adnana Golubovića, i to u periodu od 57. do 60. minute. Ulazak stasitog napadača potvrdio se kao pravi potez Sergeja Jakirovića.

Ivan IKIĆ, Alen JURILJ (NK ŠIROKI BRIJEG): Pet golova i pet asistencija bilans je Ikića, koji je nakon pobjedničkog gola u duelu sa Sarajevom još jednom potvrdio odličnu formu s dva pogotka u mreži Olimpika. Jurilj je utakmicu protiv Vukova završio sa po jednim golom i asistencijom, iako je propustio realizovati par odličnih prilika kroz koje je vrlo lako mogao i do hat-tricka.

Trener kola

Darko NESTOROVIĆ (FK RADNIK)

Radnik je teško gostovanje kod Veleža uspio prebroditi bez poraza, uz dva postignuta gola, što nije uspio nijedan tim na gostovanju u Vrapčićima ove sezone. Povratak oporavljenog Mekića u početni sastav itekako se osjetio na igri tima iz Bijeljine koji sada ima bod prednosti u odnosu na pretposljednji Olimpik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.