open-navfaktor-logo
search
Humanost i požrtvovanost
Najbolji nastavnik na svijetu dobio je milion dolara, pola dao kolegama
Indijski učitelj Ranjitsinh Disale, između 12.000 prijavljenih nastavnika iz cijelog svijeta, osvojio je Global Teacher Prize.
03.12.2020. u 16:24
get url
text
Ranjitsinh Disale

- U ovo teško vrijeme nastavnici daju najbolje od sebe da svaki učenik ostvari svoje pravo po rođenju, dobro obrazovanje. Nastavnici vjeruju u davanje i dijeljenje - kazao je dobitnik ovogodišnje nagrade Global Teacher Prize.

Ranjitsinh Disale (32), učitelj u seoskoj školi Zilla Parishad u zapadnoj Indijskoj državi Maharashtra, nagrađen je zbog angažmana na obrazovanju djevojčica.

Nagrada Global Teacher Prize donosi i milion dolara onome kome se dodijeli. Disale je, piše BBC, u duhu svojih riječi, pola nagrade odlučio podijeliti s nastavnicima koji su uz njega došli u top 10 ovogodišnje liste kandidata za nagradu.

Disale je mnogo učinio da bi djevojčice iz vrlo siromašnog kraja u kojem živi što duže išle u školu, te izbjegle nepismenost i prerani brak. Uz to, drži online lekcije iz nauke za učenike u 83 države, te vodi međunarodni projekt kojim se povezuju mladi u ratnim zonama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.