open-navfaktor-logo
search
Ceremonija u Parizu
Najbolji na svijetu: Messi dobio FIFA-inu nagradu The Best
Argentinski fudbaler i član PSG-a Lionel Messi proglašen je najboljim na svijetu u 2022. godini na ceremoniji Svjetske fudbalske federacije (FIFA) održanoj večeras u Parizu.
27.02.2023. u 22:43
get url
text

Messi, koji je prošle godine predvodio Argentinu do naslova svjetskog prvaka, priznanje je dobio ispred Kyliana Mbappea i Karima Benzeme.

Dodjela FIFA-ine nagrade The Best pod tim imenom počela je 2016. godine. Njen prvi dobitnik bio je Cristiano Ronaldo koji je trijumfovao dvije godine zaredom, da bi Luka Modrić ponio nagradu 2018. godine. Lionel Messi ponio je epitet najboljeg 2019., da bi posljednje dvije godine nagrada otišla u ruke Robertu Lewandowskom.

Za najboljeg trenera proglašen je selektor Argentine Lionel Scaloni, ispred Carla Ancelottija, trenera Reala i Pepa Guardiole, stratega Manchester Cityja.

Najboljim golmanom u 2022. godini proglašen je osvajač svjetskog prvenstva s Argentinom Emiliano Martinez. On je pobijedio u konkurenciji Yasinnea Bounoua i Thibauta Courtoisa.

Najbolju ekipu 2022. čine: Courtois, Hakimi, Van Dijk, Cancelo, De Bruyne, Modrić, Casemiro, Messi, Mbappe, Benzema i Haaland.

Najbolji čuvar mreže u ženskoj konkurenciji je Mary Earps.

Nagradu za najbolji gol godine, Puskas Award, ponio je Marcin Oleksy. Uručio mu ju je legendarni Alessandro Del Piero.

Najbolji trener u ženskoj konkurenciji je Sarina Wiegman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.