open-navfaktor-logo
search
Nestanak sa scene
Najbolji golgeteri juniorske Premijer lige BiH uglavnom u nižim rangovima, neki su već završili karijere
Transfer iz omladinskog u seniorski fudbal zna biti nepremostiva prepreka za brojne igrače.
22.12.2022. u 21:23
get url
text

Slaba organizacija klubova, nedovoljno posvećivanje pažnje, česte promjene trenera, rezultatski pritisak i brojni drugi faktori utječu na to da često najbolji juniori preko noći nestanu sa scene, da završe u nižim rangovima na posudbama i da poslije toga njihove nastupe više niko ne prati.

Zbog toga sve više fudbalskih radnika, trenera, zagovara osnivanje Premijer lige BiH za igrače do 21 godine, ali zasad je to samo ideja.

U sezoni 2017/18. prvi topnik juniorske Premijer lige BiH bio je Luka Asentić, tadašnji napadač Zvijezde 09. Sezonu je završio sa 21 golom na kontu, poslije čega su mediji pisali da bi trebao potpisati za Benficu iz Lisabona. Umjesto toga završio je u Bačkoj, a onda Muri i još nekim slovenačkim klubovima. Oprobao se i u Gabeli gdje je branio boje GOŠK-a. Asentić ima 23 godine i nastupa u drugom rangu bh. fudbala, odnosno za Slaviju iz Istočnog Sarajeva u Prvoj ligi RS-a. U jesenjem dijelu sezone je u 17 nastupa pogađao četiri puta.

VEZANI TEKST - Joldić i Krmpotić složni: Osnivanje U-21 Premijer lige bi bila dobra stvar za mlade igrače, seniorski fudbal je drugi sport

Iza njega su te sezone bili smješteni Semir Dacić i Ahmed Hasanović iz Željezničara (17 golova). Dacić je odigrao 17 utakmica za prvi tim Želje i jednom se upisao u strijelce, a prošle godine je nakon nastupa za TOŠK iz Tešnja okačio kopačke o klin, dok Hasanović nije zaigrao za prvi tim Želje, a danas brani boje Goražda.

Faris Zubanović bio je najbolji golgeter lige do 19 godina u sezoni 2018/19. Ni Zubanović se nije dugo zadržao na Grbavici, sa svega 14 odigranih minuta u zvaničnim mečevima za Plave. Od 2019. do 2020. godine bio je u norveškom Fremad Amageru, zatim od septembra 2020. do februara 2021. u turskom Tuzlasporu, potom se vratio u bh. fudbal i sezonu branio boje Veleža, a trenutno je član slovenačkog drugoligaša Fuzinara.

Zubanović je iza sebe ostavio Nikolu Turanjanina (Borac, 16 golova) i Berina Ćatića (Travnik, 14 golova). Turanjanin nije zaigrao za seniorski tim Banjalučana. Okušao se u GOŠK-u, potom je prešao u Slaven Belupo, da bi se na kraju skrasio u hrvatskom drugoligašu Dubravi.

Edin Mujić iz Želje sezonu koja je prekinuta zbog pandemije koronavirusa završio je na prvom mjestu liste strijelaca sa 11 golova. Radi se o 21-godišnjem veznjaku koji ima jedan nastup za Želju, a klub s Grbavice slao ga je na posudbe u Prvu ligu FBiH. Prvo u bihaćko Jedinstvo, a od prošle sezone igra na pozajmici u Goraždu.

Zvorničanin Sreten Milošević sezonu 2020/21. u dresu Zvijezde 09 okončao je sa 19 golova na kontu, što ga je učinilo najboljim strijelcem. U Premijer ligi BiH je za tim iz Etnosela Stanišić nastupio pet puta i nije postigao pogotke. Trenutno brani boje Drine Zvornik u Prvoj ligi RS-a. Pogađao je četiri puta u 16 ovosezonskih nastupa.

Kada je u pitanju prošla sezona, u U-19 Premijer ligi BiH neprikosnoven je bio Antonio Prskalo iz Zrinjskog sa 26 pogodaka. On i ove sezone igra za juniorski tim mostarskog kluba, a u 12 nastupa pogađao je 12 puta.

Prskalo je iza sebe ostavio Željinog Nerimana Kočevića koji je postigao 17 pogodaka. Kočević je u sezoni 2021/22. upisao tri nastupa za seniorski tim Plavih. Na terenu je proveo ukupno 44 minute. Ovaj 18-godišnji napadač tokom ljeta je trebao potpisati za Rijeku, ali je posao propao. Na kraju se skrasio u hrvatskom drugoligašu NK Orijent.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.