navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
IMDb selekcija

Najbolji božićni filmovi: "Sam u kući" nije na prvom mjestu

Vrijeme je za božićne filmove. Mnogima je favorit "Sam u kući". Internet Movie Database (IMDb) ima svoju listu najboljih božićnih filmova svih vremena, a temeljena je na recenzijama gledatelja na toj stranici.

Objavljeno: 24.12.2022. u 09:30
get url
text

Ovo je deset filmova koji su na toj stranici ostvarili najbolje recenzije. Pa krenimo od desetog mjesta prema prvom.

10. Gremlini (1984.)

Ocjena: 7.3

"Mladić nenamjerno prekrši tri važna pravila u vezi sa svojim novim ljubimcem i pusti hordu zlonamjerno nestašnih čudovišta na mali grad", glasi opis ove horor komedije. Reditelj filma je Joe Dante, a za scenarij je zaslužan Chris Columbus. Glavne uloge imaju Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday i Frances Lee McCain, a Howie Mandel daje glas Gizmu.

9. Vilenjak (2003.)

Ocjena: 7

"Odgojen kao prevelik vilenjak, Buddy putuje sa Sjevernog pola u New York City kako bi upoznao svog biološkog oca Waltera Hobbsa, koji ne zna da postoji i očajnički mu treba malo božićnog duha", radnja je filma. Božićnu komediju režirao je Jon Favreau, a napisao David Berenbaum. Glavnu ulogu ima Will Ferrell kao Buddy, čovjek kojeg su odgojili vilenjaci Djeda Mraza.

8. Čudo u 34. ulici (1947.)

Ocjena: 7.9

"Nakon što razvedena majka iz New Corka angažira finog starca da glumi Djeda Mraza u Macy'su, zaprepaštena je njegovom izjavom da je pravi Djed Mraz. Kada se dovede u pitanje njegov razum, pravnik ga brani na sudu tvrdeći da nije u zabludi", premisa je ovog filma. Napisao ju je i režirao George Seaton, a temelji se na priči Valentinea Daviesa. U njemu glume Maureen O'Hara, John Payne, Natalie Wood i Edmund Gwenn.

7. Božićna priča (1983.)

Ocjena: 7.9

"U 1940-ima, dječak po imenu Ralphie Parker pokušava uvjeriti svoje roditelje, učitelja i Djeda Mraza da je Red Ryder Range 200 Shot BB pištolj zaista savršen božićni poklon", radnja je ovog filma. Režirao ju je Bob Clark i temelji se na polu-fiktivnim anegdotama Jeana Shepherda u njegovoj knjizi "In God We Trust: All Others Pay Cash" iz 1966.

6. Najluđi Božić (1989.)

Ocjena: 7.5

U filmu se planovi porodice Griswold za veliki porodični Božić predvidljivo pretvaraju u veliku katastrofu. Ovu božićnu komediju režirao je Jeremiah S. Chechik, a glume Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Randy Quaid, Johnny Galecki i Juliette Lewis.

5. Rudolph the Red-Nosed Reindeer (1964.)

Ocjena: 8.1

"Mladi sob Rudolph živi na Sjevernom polu. Njegov otac jedan je od sobova Djeda Mraza, a očekuje se da će i Rudolph to postati. Međutim, on ima osobinu koja je prepreka i zbog koje je izopćen: njegov crveni nos", radnja je ovog filma.

4. Sam u kući (1990.)

Ocjena: 7.7

Svi znaju radnju ovoga filma - osmogodišnji Kevin greškom ostaje sam kod kuće i mora braniti svoj dom od provalnika na Badnje veče. Glavne uloge Macaulay Culkin, Joe Pesci i Daniel Stern.

3. Scrooge (1951.)

Ocjena: 8.2

"Ebenezer Scrooge, škrti poslovni čovjek, nema vremena za sentimentalnost i na Božić uglavnom gleda kao na gubljenje vremena. Međutim, ove će ga Badnje večeri posjetiti tri duha koji će mu pokazati greške na njegovu putu", premisa je ovog filma. Riječ je o adaptaciji Božićne pjesme Charlesa Dickensa.

2. Umri muški (1988.)

Ocjena: 8.2

"Policajac iz New Yorka pokušava spasiti svoju otetu ženu i nekoliko drugih koje su teroristi uzeli za taoce tokom božićne zabave u Nakatomi Plazi u Los Angelesu", radnja je ovog filma u kojemu glavnu ulogu ima Bruce Willis.

1. Divan život (1946.)

Ocjena: 8.6

"Anđeo je poslan s neba da pomogne očajnički frustriranom poslovnom čovjeku pokazujući mu kakav bi život bio da on nikada nije postojao", radnja je ovog filma koji je dobio Zlatnog globusa za najboljeg reditelja. Frank Capra režirao je film, a glavne uloge imaju James Stewart, Karolyn Grimes i Donna Reed.