Najbolji bh. košarkaš i član NBA ekipe Portland Trail Blazers Jusuf Nurkić ostvaruje već godinama velike rezultate na košarkaškim terenima, a trenutno je jedan od najboljih centara u svijetu.

Njegov suigrač iz reprezentacije Džanan Musa član je NBA ekipe Brooklyn Netsa. Musa je s kadetskom košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju na Evropskom kadetskom prvenstvu 2015. godine u Litvaniji.

Turković je izrazila zadovoljstvo što je ugostila dva mlada i uspješna čovjeka koji su svijetli primjer novim generacijama u BiH.

Prema njenim riječima, Jusuf i Džanan su djeca Bosne i Hercegovine koja godinama donose radost u naše domove. Zbog toga je, istakla je Turković, iskoristila svoje pravo da kao ministrica vanjskih poslova BiH dodijeli diplomatske pasoše ovoj dvojici uzornih sportista.

- Dvojici najboljih ambasadora BiH. Mi smo ponosni na njih, a znam da će Jusuf i Džanan ponosno nositi diplomatski pasoš baš kao što ponosno nose dres naše reprezentacije koja zauzima posebno mjesto u njihovim srcima. Vi ste ponos naše zemlje - kazala je Turković navodeći da oni danas dostojanstveno predstavljaju našu domovinu u NBA ligi i uvijek ponosno ističu da su iz BiH.

Nurkić je rekao da "nije nikada sanjao, kada je krenuo iz Svojata, malog sela iz Bosne i Hercegovine, da će imati priliku da dobije nešto od države".

Ali, kako je kazao, sve je moguće pa i to da iz jednog malog mjesta dođeš do najbolje košarkaške lige.

- Zahvaljujem se ministrici Turković što je iskoristila pravo i dodijelila nam pasoše koji će nam olakšati putovanja i mislim da ćemo napravit samo još bolji uspjeh - dodao je Nurkić.

Musa je poručio da će nastaviti da doprinosi BiH.

- Ponosan sam što sam danas ovdje. Riječima ne mogu opisati koliko ja volim ovu državu BiH. Zahvaljujem se ministrici na ovom nevjerovatnom za mene podvigu - rekao je Musa navodeći da je mišljenja da je diplomatski pasoš nešto čime bi se svaki Bosanac i Hercegovac ponosio.

Poručio je da će nastaviti da doprinosi BiH koliko god je to moguće.