open-navfaktor-logo
search
Trenira u Zenici
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka: Ljudski životi su najvažniji, sportisti se moraju prilagoditi svakoj situaciji
Usljed pandemije koronavirusa, većina sportskih takmičenja širom svijeta je odgođena, a sportski tereni su zatvoreni.
18.04.2020. u 11:43
get url
text

Sportisti širom svijeta trenutno su prinuđeni svoje treninge i formu održavati na različite načine.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar i osvajač srebrene medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi, Amel Tuka, svakodnevno održava svoju formu i sprema se za nova takmičenja. Trenutno boravi u Zenici, a svoje treninge obavlja u prirodi, na zeničkom Kamberovića polju.

S ekipom Anadolu Agency (AA) razgovarao je o trenutnom stanju u atletici izazvanom pandemijom koronavirusa .

- Situacija izazvana virusom promijenila je kompletno stanje u svijetu sporta i gotovo da su odgođene sve najjače lige. Sreća u nesreći je to što atletska sezona tek treba da starta, a izgleda da se situacija polako smiruje, a to mi daje nadu da bi se dobar dio sezone ipak mogao iskorisititi - kaže Tuka i dodaje :

- Sezonu sam u svakom slučaju planirao otvoriti sredinom ili krajem maja tako da vidjet ćemo šta će se u konačnici dogoditi. Evropsko prvenstvo koje je planirano krajem augusta još nije odgođeno niti prolongirano, nadam se da će tako i ostati. Veoma mi je važno da kompletna sezona ne propadene - naglasio je Tuka.

Povoljne vremenske prilike, kako kaže, idu na ruku pa je treniranje u prirodi uz kombinaciju kućnih treninga idealno rješenje u ovim trenucima.

- Prilagodio sam se novonastaloj situaciji i dajem sve od sebe da trening ide normalnim tokom. Sreća je što su vremenske prilike pogodne pa je moguće trenirati u pirodi, i to radim svakodnevno, a dionica pored rijeke mi jako prija. Treniram kao i inače, po svome standardnom programu, s tim da je jedini nedostatak to što nisam uz trenera, jer kada je on tu daje mi mnogo veći motiv i vraća mi samopouzdanje, ali vrhunski sportisti moraju da se prilagođavaju svakoj situaciji i ne smiju dopustiti da ih bilo šta poremeti.

Prije nekoliko dana Tuka je Kantonalnoj bolnici Zenica uručio donaciju u vidu zaštitnih maski i odijela. Kako kaže, to je njegov doprinost i podrška ljekarima i zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvim linijama borbe s pandemijom koronavirusa.

- To je moj skromni doprinos medicinskim radnicima koji se svakodnevno bore za naše živote i koji su najviše u opasnosti da se zaraze. Svi mi možemo pomoći i dati doprinos, a, čini mi se, najbolje tako što ćemo slušati i pridržavati se savjeta doktora. Savjetujem sve one koji su u mogućnosti da na bilo koji način pomognu medicinske radnike i sve one kojima je pomoć usljed ove pandemije potrebna - ističe Tuka.

Vijest o odgađanju Olimpijskih igara teško mu je pala, ali, kako kaže, ljudski životi su na prvome mjestu.

- Kada sam čuo da su Olimpijske igre odgođene, pomislio sam da to nije moguće, ipak je to najveće takmičenje na planeti, ali sa druge strane kada gledam sa ljudskog aspketa u potpunosti podržavam tu odluku jer najvažniji su ljudski životi. Dobio sam podatak od Olimpijskoj komiteta da bi u Olimpijskom selu boravilo od 24 do 26 hiljada ljudi. To je ogroman broj i velika potencijalna opasnost za širenje virusa - kaže Tuka.

Naglašava da je najvažnije da nastavi trenirati istim tempom i da ništa ne smije prepustiti slučaju.

- Vrijeme u profesionalnom sportu prolazi jako brzo i neke je stvari nemoguće predvidjeti, za sada je najvažnije da nastavim ovim tempom. Osjećam se jako dobro i da sezona krene od sutra mogao bih istrčati jednu dobru trku. Sada mi je u fokusu Evropsko prvenstvo, a očekujem i otvaranje Dijamantske lige iako su prve dvije već odgođene. Nadam se za dobrobit svih nas, a pogotovo sporta da će se ovo što prije završiti i da ćemo se svi vratiti normalnim aktivnostima - kaže Tuka.

Mladima poručuje da pokažu solidarnost u ovim teškim vremenim i da pomognu svojim starijim komšijama i sugrađanima.

- Svi mi mladi treba da pomažemo starije pogotovo za vrijeme ove pandemije, to je prilika da pokažemo prave ljudske vrijednosti. Pokažimo da smo solidarni i da poštujemo jedni druge, jer ako činiš dobro, dobru se možeš i nadati, a nagrada za to će stići od koga treba - zaključio je Tuka.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.