open-navfaktor-logo
search
Kreću s nule
Najbolje bh. rukometašice okupile se u Mostaru: Napraviti jezgro tima za budućnost
Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u ponedjeljak u Mostaru.
13.04.2021. u 14:57
get url
text

Drugo je to kontrolno okupljanje bh. seniorki, nakon kojeg će selektor Radan Rovčanin imati jasniju sliku pred okupljanje u maju, koje će ujedno biti i priprema za prvi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Rovčanin je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izrazio zadovoljstvo onim što je vidio na prvom okupljanju u Lukavcu, te da mnogo očekuje i od mini ciklusa u Mostaru. Cilj je, napominje, napraviti jezgro tima za buduće godine, a dobra atmosfera prvi je preduslov za uspjeh.

Selektor pozvao na strpljenje 

- I mi imamo probleme koje je izazvala pandemija, ali bez obzira na to gotovo sve igračice su uspjele doći iz inostranstva i staviti se na raspolaganje. Problem je i što nemamo mnogo vremena do kvalifikacija koje ćemo igrati u maju i junu. Žao mi je što neke igračice nisu uspjele riješiti administrativne prepreke u vremenu COVID-19 i odazvati se, ali na njih naravno računamo u budućnosti - rekao je Rovčanin za AA.

Pozvao je navijače i zaljubljenike u rukomet u zemlji na strpljenje, jer prema njegovim riječima, ova reprezentacija nakon mnogo godina u kojima Bosna i Hercegovina nije imala državnu selekciju, praktično kreće s nule.

- Moramo biti realni kada govorimo o očekivanjima od ove selekcije u prvom kvalifikacionom ciklusu. Protivnici su iskusne reprezentacije koje imaju kontinuitet i kvalitet, i one su naravno u ovom trenutku u prednosti u odnosu na nas. Mi ćemo se sigurno truditi i dati sve od sebe da BiH predstavimo u najboljem svjetlu. Naravno, svjesni da će biti teško jer sve ovo je izuzetno težak proces - smatra Rovčanin.

Jovana Ilić, igračica Gruda, po drugi put se odazvala pozivu selektora bh. tima.

- Imali smo okupljanje u Lukavcu, a ovaj mini ciklus u Mostaru je novi korak naprijed. Bilo je odlično u Lukavcu, a i sada se nadam najboljem - kazala je Ilić.

Kvalifikacije za EURO počinju u maju

Oprezna kada su u pitanju očekivanja u kvalifikacijama za EP je i Mostarka Edina Demić.

- Dobra stvar prije svega je što smo se ponovo okupile i što je Rukometni savez BiH oformio seniorsku reprezentaciju. Na početku smo. Vidjet ćemo kako će sve dalje izgledati. Vjerujem u uspjehe u budućim godinama - navela je Demić.

Najbolje bh. rukometašice u Mostaru će boraviti do subote, a naredno okupljanje planirano je krajem maja pred start kvalifikacija za EURO. Bosna i Hercegovina nalazi se u grupi B prvog kruga kvalifikacija sa Italijom, Grčkom i Latvijom, a turnir će se igrati od 30. maja do 6. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.