navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Bolje pamćenje

Najbolja hrana za mozak

Ako mozgu pružimo pravilnu ishranu, bolje ćemo pamtiti, brže reagirati i bolje se koncentrirati. Ovo je hrana koja je odlična za mozak.

Objavljeno: 15.07.2021. u 22:28
get url
text
Orasi
Orasi

Orasi

Dokazano je kako šaka oraha dnevno, može popraviti pamćenje. Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa dva. Jedna od zanimljivosti jest i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks.

Cjelovite žitarice

Da bi mozak mogao obavljati stotine važnih funkcija potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane s moždanom zalihom glukoze. Cjelovite žitarice s niskim glikemijskim indeksom su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije. S druge strane, konzumacija proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u nivou glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa te ga preopterećuje.

Čokolada

Za bolje učenje i pamćenje, preporučuje se konzumacija tamne, gorke čokolade sa velikim udjelom kakaa ali ne više od nekoliko kockica dnevno, oko 14 grama. A ako, pak, niste ljubitelj gorke čokolade, isti učinak na vaše "klikere" imat će mješavina jedne kašičice organskog i grčkog jogurta ili pak kakao mousse.

Riblje ulje

Omega 3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravovaljani rad srca i mozga. Također, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta tjedno.

Zeleniš

Špinat, šparoge, brokula, kelj pupčar i sl. sadrže folnu kiselinu, koja je jako važna za funkcioniranje mozga. Kako biste svoj mozak snadbjeli sa dovoljnom količinom folne kiseline, nužno je jesti mješavinu tamnog zelenog povrća a ne samo jednu ili dvije vrste.