navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Eksperiment

Najbolja čokolada ujedno je i najzdravija

Pretile osobe koje konzumiraju badem i čokoladu svaki dan mogu imati niži holesterol od drugih pretilih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.

Objavljeno: 29.06.2020. u 09:49
get url
text

Bademi i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana s nižim šećerom u krvi, nižim pritiskom, nižim holesterolom i manjim osjećajem gladi, a to su faktori rizika za bolesti srca.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su mjerili nivo holesterola kod 31 pretile osobe. Tokom prve četiri sedmice istraživanja, svi su bili na standardnoj američkoj prehrani i svi su svakodnevno dodatno jeli otprilike trećinu šoljice badema.

Svi ispitanici imali su i četverosedmično razdoblje u kojem su prehrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu. Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto nivo lošeg LDL holesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila.

Kombiniranje badema i čokolade također je smanjilo razinu LDL holesterola, prema rezultatima objavljenima u časopisu Journal of American Heart Association. Badem je sam za sebe smanjio nivo LDL holesterola, za razliku od čokolade, ali ta namirnica nije povećala razinu LDL holesterola, kazala je voditeljica studije Penny Kris-Etherton, nutricionistica sa univerziteta Penn State.

Rezultati ne znače da je mudro da ljudi počnu jesti bademe i čokoladu na kilograme.