open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
Najavljuju generalni štrajk: U godinu i po više od 80 radnika napustilo SKB Mostar
Održali su jednosatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju Vladi HNK, da će biti ustrajni u svojim zahtjevima
13.11.2019. u 11:16
get url
text

Pred Sveučilišnom kliničkom bolnicom (SKB) Mostar u 10 sati okupio se veliki broj zaposlenih nezadovoljni jer još nisu potpisali novi kolektivni ugovor koji bi im omogućio povećanje trenutnog koeficijenta za 0,20 feninga i satnicu na 2,45 KM. Održali su jednosatni štrajk upozorenja kako bi skrenuli pažnju Vladi HNK, da će biti ustrajni u svojim zahtjevima. 

Josip Masatović, predsjednik Nezavisnog Sindikata zaposlenika Sveučilišno kliničke bolnice Mostar, kazao je kako za štrajk upozorenja postoji samo jedan razlog, Vladino neprihvatanje njihovog prijedloga novog kolektivnog ugovora.

-Pozivamo ih da još jednom razmotre svoju odluku kojom žele trenutni ugovor produžiti još jednu godinu. To je za sve ove ljude neprihvatljivo. Imali smo skupštinu, nismo zadovoljni prijedlogom i tražimo novi sastanak - kazao je Masatović.

Ukoliko Vlada na željeni način ne odgovori zahtjevima sindikata, najavio je generalni štrajk zaposlenika u zdravstvenom sektoru. Masatović je kazao kako su plaće zaposlenika u zdravstvu zadnji put povećane 1. jula 2018. godine, a da je kolektivni ugovor istekao 1. avgusta ove godine.

-Tražimo novi kolektivni ugovor, ali i povećanje satnice s 2,30 na 2,45 KM, kao i povećanje koeficijenata za 0,20 KM te uvođenje novih kategorija koje nisu predviđene starim kolektivnim ugovorom. To povećanje plaća okvirno bi iznosilo oko 17 posto, što je krajnje normalno jer su kolege koje rade u zdravstvu dobili povećanje od 54 posto - kazao je Masatović.

{$galerijaFotografija}

Kazao je i da su dali rok vladi od deset dana, nakon kojeg, ako se ništa ne uradi, kreću u generalni štrajk. Mario Aničić, zaposlenik u SKB-u, smatra da ovako masovan odziv na štrajk govori o opravdanosti zahtjeva, posebno o povećanju plaća koje nije bilo duži period.

-Posao koji radimo je važan i to treba svi da vide. Znajući koliko pacijenata dnevno primimo, toliko i vlada treba uložiti u nas, a tako i zdravstveno osiguranje. Zbog malih plaća smo u velikim minusima - kazao je Aničić te naveo kako je u godinu i po više od 80 radnika napustilo SKB Mostar, a samo u ovom mjesecu 12 je uzelo neplaćeno, "a ko uzme neplaćeno ne vrati se više".

 Štrajk upozorenja podržavaju svi zaposlenici u zdravstvu na nivou HNK, njih oko 3.200, od Konjica do Neuma. Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu na području HNK, dodaje Masatović, dao im je pismenu podršku kako bi mogli zastupati i njihova prava, jer im je ukinuta reprezentativnost.

Štrajk medicinara u Mostaru - 13. 11. 2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.