open-navfaktor-logo
search
Beograd
Najavljeno obraćanje Vučića o posjeti Lavrova; Ruski mediji: Govorit će o otkazivanju
Radio televizija Srbije najavila je ranije danas sutrašnje obraćanje srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića povodom "neizvjesnog dolaska" ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova. S druge strane ruski mediji detaljnije su obrazložili Vučićevo obraćanje navodeći kako će pričati o "otkazivanju posjeta".
05.06.2022. u 21:54
get url
text

VEZANI TEKST - Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile prelet aviona Lavrovu uoči posjete Srbiji

Naime, Lavrov je trebao sutra posjetii Beograd, a njegov boravak najavljen je nekoliko dana unaprijed. Vučić je prije dva dana nagovijestio kako je ova posjeta "neizvjesna", međutim, iz Moskve su se oglasili saopćivši kako će Lavrov sigurno doći u Beograd, i to u dvodnevnu posjetu, 6. i 7. juna.

No, izgleda kako Moskva nije računala na činjenicu da je njenim avionima zabranjen vazdušni prostor gotovo cijele Evrope. Tako je danas procurjela informacija iz državnog vrha Srbije kako su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zabranile prelet aviona kojim je ruski ministar trebalo sutra da doputuje.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije potvrdilo je istu. 

Također, iste su i potvrđene ruskoj agenciji Interfaks , u pitanju je visok izvor u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije.

VEZANI TEKST - Skoplje potvrdilo da je odbilo zahtjev za prelet aviona Sergeja Lavrova

Njihov izvor, odgovarajući na pitanje je li posjeta Srbiji otkazana zbog toga, rekao je: "Naša diplomatija još nije ovladala sposobnošću teleportacije".

RTS ubrzo je nakon toga najavio je Vučićevo obraćanje povodom "neizvjesne" posjete Lavrova, a gotovo svi ruski mediji prenijeli su informaciju naglasivši kako će predsjednik Srbije govoriti o otkazivanju posjete.

Također, iz Vučićevog kabineta danas je saopćeno kako se on ujuturu u 10 sati nalazi sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.