open-navfaktor-logo
search
Vanredno
Najavljena sjednica VMBiH, predviđeno razmatranje nacrta budžeta za 2020.
Vijeće ministara BiH (VMBiH) najavilo je za sutra vanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatran Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, a koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.
23.03.2020. u 15:48
get url
text

Vijeće ministara BiH najavilo je za sutra vanrednu sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatran Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, a koji je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je nedavno, u pisanoj izjavi za javnost, podsjetio da je Odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal na snazi do 1. aprila ove godine i da su sva plaćanja u zakonskim okvirima, ali da privremeno finansiranje ima određena ograničenja.

Ministar Bevanda očekuje da će nakon izjašnjenja u Vijeću ministara BiH, nacrt budžeta biti upućen ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH, koja daje konačnu riječ.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je u saopćenju za javnost, između ostalog, naveo da je odgovornost Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovni budžet na državnom nivou za 2020. godinu.

Dodaje da bi to otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti.

- Nepostojanje budžeta bi također utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja - saopćeno je iz OHR-a.

Prema najavi objavljenoj na web stranici Vijeća ministara BiH, na sutrašnoj sjednici trebao bi biti razmatran i Prijedlog odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.