open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Najavljen protest: Djeca poginulih boraca i pripadnici Armije RBiH imat će prednost pri zapošljavanju u škole
Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona izmijenilo je Pravilnik o prijemu nastavnika, stručnih saradnika i drugog osoblja u škole. Na osnovu tih izmjena prednost u zapošljavanju imat će bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i djeca poginulih boraca.
26.07.2022. u 20:33
get url
text
Blagojević, Hasanović i Omerović na press konferenciji

- Borci sa najmanje 12 mjeseci učešća u Armiji RBiH i djeca šehida i poginulih boraca će na javnom konkursu dobiti dodatnih 15 bodova. Trenutno imamo sedam direktnih učesnika rata u nastavnom procesu, a oni pretežno rade duže od 15 godina na određeno. Djece šehida i poginulih boraca koja nisu još riješila svoj radno-pravni satatus u školama imamo između 30 i 40 - rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Izmjene Pravilnika o prijemu nastavnika izazvale su revolt među određenim brojem prosvjetnih radnika, koji su za sutra u devet sati najavili mirni protest pred Ministarstvom obrazovanja i nauke TK.

- Digla se pompa oko ničega, jer se ukupno radi o otprilike 40 osoba, od čega je sedam direktnih učlesnika rata, koji su nakon učešća u Armiji RBiH završili fakultet i počeli raditi. Oni svake godine proživljavaju traumu prijave na konkurse i potpisivanja ugovora na određeno - rekao je ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević i istakao da su krivci za ovo sve prethodne kantonalne vlade koje nisu smogle snage da ovaj proces završe.

U Tuzlanskom kantonu u toku je konkurs za posao u školama, a na raspolaganju je 2.100 pozicija.

- Borci su inicirali izmjene pravilnika da bi prednost pri zapošljavanju dobili djeca šehida i direktni učesnici rata. Mi smo tražili da te kategorije budu apsolutni prioriteti i da se uopće ne boduju, ali su Ministarstva i Vlada TK našli ovaj način - rekao je predsjednik Koordinacije boračnih saveza TK Fahrudin Hasanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.