open-navfaktor-logo
search
Donesena presuda
"Naivan i idiotski plan": Preko TripAdvisora planirali put u Siriju, osuđeni na po 14 godina zatvora
Uhapšeni su u hotelu u Istanbulu 2017. godine te su proveli devet dana u turskom zatvoru, prije nego što su vraćeni u Veliku Britaniju
21.05.2019. u 07:49
get url
text
Safwaan Mansur i Hanzalah Patel

Dvojica prijatelja iz Velike Britanije, koji su planirali put u Siriju koristeći internet stranicu TripAdvisor, su osuđena na po 14 godina zatvora zbog namjere da se pridruže takozvanoj Islamskoj državi.

Safwaan Mansur (22) i Hanzalah Patel (22) su koristili ovu stranicu kako bi provjerili područje uz granicu sa Sirijom, prije nego što su otputovali u Tursku 2016. i 2017. godine. Tužitelji tvrde da su svoje planove pokušali objasniti kao "nedužni kamping odmor".

U ponedjeljak im je pred sudom u Birminghamu izrečena presuda zbog priprema za izvršenje terorističkih djela, piše The Guardian.

Na svom prvom putovanju u Tursku 2016. godine, par je autobusom putovao 24 sata u pokrajinu Hatay, područje u blizini sirijske granice, opisano na sudu kao "tranzitno područje" za Siriju. Mansur je tvrdio da je otišao tamo kako bi "imao pogled" poput "mnogo drugih turista".

Uhapšeni su u hotelu u Istanbulu 2017. godine te su proveli devet dana u turskom zatvoru, prije nego što su vraćeni u Veliku Britaniju. Njih su dvojicu članovi porodice ranije te godine prijavili da su nestali, a Patelov otac rekao je da se zabrinuo kad je saznao da je njegov sin lagao da predvodi molitve u njemačkoj džamiji.

Njihovi advokati su tvrdili da su Mansur i Patel napravili "naivan i idiotski" plan za prelazak u Siriju, ali da nisu imali namjeru boriti se ili učestvovati u terorističkim napadima.

Sa sobom su nosili opremu za preživljavanje na otvorenom, kao što su pročišćivači vode i solarni punjači, za što je Mansur tvrdio da su pokloni prijateljima u Njemačkoj.

- Ljudi u džamiji su voljeli aktivnosti na otvorenom, kao što je kampiranje. To je objašnjenje koje je dato – kazao je tužitelj Simon Davis osvrnuvši se na Mansurovo svjedočenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.