Nagrađivani film "Mrtve ribe" Kristijana Milića od 21. decembra u bh. kinima

objavljeno: 18.12.2017. u 13:08

Nakon zapaženih sudjelovanja i nagrada na nizu filmskih festivala u regionu, novo ostvarenje “Mrtve ribe“ Kristijana Milića, reditelja iznimno uspješnog hrvatskog hita “Broj 55“, 21. decembra kreće sa prikazivanjem i u bh. kino dvoranama u distribuciji Con film.  

“Mrve ribe“ mozaični je film o posljeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova. Radnja filma prati događaje u neimenovanom gradiću tokom jednog dana dok sugrađani pokušavaju, svaki na svoj način, proniknuti u motive neobičnog samoubistva njihovog sugrađanina profesora.

Naime profesor je dan prije izvršio samoubistvo i to na prilično bizaran način: ubio se pištoljem za ubijanje stoke. Najviše zbog tog detalja, njegovi sugrađani u potrazi su za odgovorima na nerazjašnjena pitanja. Tako govore i o sebi, ali i o gradiću u kojem se sve to događa, tvoreći sliku u kojoj je glavni lik zapravo - grad.

Kristijan Milić ovaj film režirao je prema scenariju Josipa Mlakića, tačnije, prema zbirci pripovijedaka “Mrtve ribe plivaju na leđima” koju je Mlakić objavio 2011., a koja je u međuvremenu imala i nekoliko pozorišnih izvedbi.

- Film u kojem postoje čak 42 glavne uloge snimljen je u hrvatsko-bosansko-hercegovačkoj koprodukciji toekom proljeća prošle godine na više od pedeset lokacija u gradu Mostaru i okolici. Glumački ansambl predvodi jedan od najznačajnijih domaćih glumaca Dragan Despot dok se u ostalim ulogama pojavljuju Asja Jovanović, Marijana Mikulić, Ornela Vištica, Nermin Omić, Dražen Mikulić, Goran Bogdan te mnogi drugi- istakli su iz Con filma.