Nagradno pitanje od 100 miliona dolara: Kako lansirati automobil sa zemlje

objavljeno: 03.02.2018. u 22:07

Joby Aviation sa sjedištem u Kaliforniji izjavio je kako je osigurao 100 miliona dolara u finansiranju serije B da bi svoj sveelektrični putnički avion preuzeo u proizvodnji i regulatorni certifikat.

Intel Capital je vodio investicijski krug koji uključuje i EDBI, JetBlue Technology Ventures, Toyota AI Ventures, Allen & Company AME Cloud Ventures, Ron Conway, Capricorn Investment Group, 8VC, Sky Dayton i Paul Sciarra. Joby je također otkrio i prethodno nezaštićeni krug serije A, kojeg je vodio Jarac 2016. godine, što ukupno iznosi 130 miliona dolara.

Osnovan od izumitelja Joebena Bevirt, Joby radi na izgradnji pet taksi klima taksi koji će biti 100 puta tiši od konvencionalnih aviona tokom polijetanja i slijetanja i letjeti 150 milja na naplatu. Bloomberg BusinessWeek izvještava da prototip za vozilo, nazvan "Rachel", prolazi ispitivanje leta na Bevirt privatnom aerodromu u sjevernoj Kaliforniji.

Joby je jedan od sve većeg broja pothvata koji imaju za cilj proizvoditi flote taksija za takve taksije za Uberove slične iznajmljene usluge koje se razvijaju oko prometnih veza na terenu. Kao i Rachel, većina predloženih vozila - popularno poznata kao leteći automobili - bili bi električni vertikali za polijetanje i slijetanje, ili eVTOL.

- Ljudi gube milijarde sati na cestama širom svijeta svake godine. Predviđamo budućnost u kojoj je putovanje putem eVTOL-a sigurnije, brže i konkurentnije za troškove prijevoza na kopnu - rekao je Bevirt u današnjem novinskom izdanju GeekWire.

- Utrošili smo proteklih deset godina u razvoju tehnologija koje su omogućile naš tehnički demonstrator u punoj veličini i sada su spremni izgraditi komercijalnu verziju aviona. Zadovoljni smo što smo privukli podršku čelnicima u proizvodnji automobila, informacijskoj inteligenciji i sektoru prometa, dodao je Bevirt.