open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Nagrada mladom fizičaru Fahrudinu Deliću i podrška za Olimpijadu u Tel Avivu
Svoju energiju usmjerio je na pripreme za 50. međunarodnu olimpijadu iz fizike koja se održava sljedećeg mjeseca u Tel Avivu
20.06.2019. u 16:41
get url
text

Fahrudin Delić, učenik Prve bošnjačke gimnazije, prije nekoliko dana privukao je pažnju javnosti osvojivši bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike održanoj u Latviji. Ovaj skromni tinejdžer ističe da je očekivao uspješan rezultat u Latviji, ali se medalji nije nadao.

Svoju energiju usmjerio je na pripreme za 50. međunarodnu olimpijadu iz fizike koja se održava sljedećeg mjeseca u Tel Avivu. Ali kako to obično biva, za odlazak talentiranih fizičara iz BiH nedostajala su određena sredstva. Ta sredstva, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, osigurat će Općina Stari Grad, a Fahrudin će dobiti i novčanu nagradu za svoj uspjeh.

- Naše društvo treba ovakve mlade ljude i naša je obaveza i dužnost da ih podržavamo i nagrađujemo njihov uspjeh stimulišući ih tako da budu još bolji. Želim Fahrudinu i svim našim mladim fizičarima da i dalje ponosno predstavljaju svoju zemlju i nižu uspjehe, a nadamo se da će nas obradovati medaljom i iz Tel Aviva - kazao je Hadžibajrić.

Fahrudin je učenik Prve bošnjačke gimnazije koja ima poseban program eksperimentalnog rada za mlade fizičare što mu je mnogo značilo tokom školovanja. Za budućnost se ne brine jer već postoje univerziteti koji su spremni stipendirati njegovo školovanje. Ali, kako ističe, bez obzira na to gdje bude studirao, u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji ih uče da uvijek dio znanja i stečenog vraćaju svojoj zemlji.

- Na takmičenju u Latviji sam imao 15 bodova, dok je prvoplasirani imao 20. Veliki je to uspjeh za nas i ovo je dosad najbolja godina bh. ekipe fizičara. Naši uvjeti su daleko teži u poređenju sa drugim takmičarima. Slovenija recimo ulaže milione u ovu oblast, dok u Kini imaju četverogodišnji kamp gdje njihovi najbolji univerzitetski profesori spremaju takmičare, a o Rusiji da i  ne govorim - ispričao je Fahrudin. Ipak, ističe da u fizici nekad nisu važni ni najboli uvjeti rada koliko je važno imati znanje i volju, voljeti fiziku, znati dovoljno o inženjerstvu, ali i drugim stvarima. Nagrada koju je dobio od Općine Stari Grad poslužit će mu da se pripremi za takmičenje, ali i za džeparac.

Odlazak bh. fizičara na Međunarodnu olimpijadu iz fizike u Tel Avivu organizuje Društvo fizičara FBiH koje više od dvadeset godina organizuje takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola sa ciljem razvoja interesovanja naših učenika za nauku i tehnologiju koje su kamen temeljac modernog društva. Pored Fahrudina, na Olimpijadi u Tel Avivu učestvovat će i Alen Mrdović, Muhamed Sokolović, Dragan Marković i Nola Šegalo. Olimpijada se održava od 5. do 15. jula ove godine, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.