open-navfaktor-logo
search
Izdvojen iz "Volana"
Nagodio se s Tužilaštvom: Automafijašu Petroviću 13 mjeseci zatvora i novčana kazna
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je Tomislava Petrovića (1988) iz Istočnog Sarajeva, jednog od optuženih u predmetu "Volan", osudio na 13 mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa teškim krđama skupocjenih vozila.
14.12.2022. u 16:31
get url
text

VEZANI TEKST - Automafijaši prisluškivali policiju, krali uvijek u trojkama, u akcije išli "borbenjakom"...

Sud je presudu donio nakon što je razmotrio i prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je Petrović sklopio sa Tužilaštvom BiH, a kojim se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu Sud izrekne. 

Osim zatvorske kazne od 13 mjeseci, Sud je kao sporednu kaznu Petroviću izrekao novčanu kaznu u iznosu od 50.000 KM, koju je dužan platiti u roku od u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.

Također, oduzima mu se nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 2.200 eura. 

- Optuženi Tomislav Petrović oglašen je krivim da je radnjama opisanim u izreci presude počinio krivično djelo organizovani kriminal ui vezi sa krivičnim djelom teška krađa, pranje novca i iznuda.

VEZANI TEKST - U Sudu BiH uhapšeni automafijaši Krsmanović i Petrović, saznajemo zbog čega

Između ostalog, oglašen je krivim da je u periodu od 2011. do kraja 2017. godine, na području Bosne i Hercegovine, dobrovoljno postao pripadnik grupe za organizovani kriminal koja je radi kontinuiranog stjecanja materijalne koristi organizovana radi prethodno planiranog i dogovorenog: otuđenja skupocjenih putničkih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana; iznuđivanja novca za povrat vozila njihovim vlasnicima; rastavljanja otuđenih vozila u dijelove, izmjene ili uništavanja identifikacijskih oznaka na rastavljenim dijelovima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova, sve s namjerom prikrivanja krivičnog djela, izvršilaca, porijekla predmeta i njihovih pravih vlasnika; te krijumčarenja i prodaje otuđenih vozila na teritoriji Republike Srbije, Republike Hrvatske i Crne Gore - navodi se u saopćenju Suda BiH. 

Rješenjem Suda od 8. septembra ove godine postupak u odnosu na Tomislava Petrovića razdvojen je od predmeta Danilo Cicović i drugi, a iz razloga sklapanja sporazuma o priznanju krivnje između optuženog Tomislava Petrovića i Tužilaštva BiH, dodaje se u saopćenju Suda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.