open-navfaktor-logo
search
Pripremite zimske jakne
Nagla promjena vremena: U ponedjeljak temperature se spuštaju i do minus deset
Nakon lijepog vremena koje je vladalo posljednjih dana i današnje dnevne temperature koja je u pojedinim gradovima bila iznad 20 stepeni, u kasnim večernjim satima dolazi nam zahlađenje. Prema riječima meteorologa Nedima Sladića temperature će se u ponedjeljak u gradovima spustiti i na minus osam stepeni, dok će na planinama biti i minus deset!
21.03.2020. u 21:08
get url
text

- Promjena vremena nastupa večeras, padavine se šire preko sjevera Bosne i Hercegovine ka centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima koje zahvataju rane jutarnje sate. To će biti zapravo ostatak fronte koji će se premjestiti preko naših krajeva sa kojim se spušta i osjetno hladniji zrak. U pogledu takve situacije kiša će postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg i u nižim područjima i to uglavnom u poslijepodnevnim, a naročito večernjim satima - govori nam Sladić i dodaje:

- U ponedjeljak i utorak očekujemo povremene padavine koje će biti nešto izraženije u utorak zbog utjecaja visinske ciklone i utjecaja vlažnog zraka koji će dolaziti sa Crnog mora. Ono će uzrokovati nešto veće količine padavina u većem dijelu Bosne, u Hercegovini kiša, a u Bosni snijeg. Kada govorimo o temperaturama zraka, osjetno niže nego proteklih dana i govorimo o vrijednostima koje se u jutarnjim satima od ponedjeljka spuštaju uglavnom i do minus osam stepeni, a na planinama do minus deset - kaže Sladić.

Dodaje da za nekih za nekih 48 do 72 sata, temperatura neće preći ni u plus tokom dana.

- Ali evo jedan ohrabrujući podatak,kad smo kod srijede i četvrtka, usljed izmještanja tog visinskog ciklona i njegovog slabljenja doći će do jednog u području Sredozemlja, do dotoka toplijeg zraka. Tada bi moglo biti kiše ali i saharskog pijeska koji bi se povukao toplim južnim vjetrom - navodi Sladić.

Upitali smo da li će nam konačno doći proljeće nakon ove hladne fronte.

- Kada gledamo stvari u nekom srednjoročnom periodu vremena, temperature zraka se postepeno vraćaju, ali se vremenske prilike još uvijek ne stabiliziraju. Bit će toplije svakako od višegodišnjeg prosjeka, kako budemo išli prema idućoj sedmici. Za sada nema još dana kada bismo mogli očekivati da neće biti padavina. Najveće padavine su u utorak kada lokalno može pasti i do deset litara kiše, ali sve u svemu i dalje je to dosta slabo, s obzirom na period suše koji imao u protekla tri-četiri mjeseca. Sada idu zimske jakne, a od četvrtka ponovo će nam biti prijatnije napolju - rekao nam je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.