open-navfaktor-logo
search
Ususret Kongresu
Nadmetanje za stranačke pozicije: Struje u SDP-u i nezadovoljstvo Nikšićevim vodstvom
Ove godine bi se trebali održati unutarstranački izbori za novog predsjednika i Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP). Članovi te stranke, posebno oni na visokim funkcijama, u više navrata svojim javnim istupima dali su do znanja kako su sukobi mišljenja u Alipašinoj 41 (centrala SDP-a) česta pojava. Da li je to samo još jedna u nizu predstava za javnost, komentariše za Faktor politički analitičar Jahja Muhasilović.
03.05.2023. u 21:50
get url
text
Denis Bećirović i Nermin Nikšić

VEZANI TEKST - Bećirović o Schmidtovim odlukama: Ostajem dosljedan i ne podržavam jednokratna rješenja

- SDP je dosta heterogena stranka. Kako je socijaldemokratska, uvijek u toj stranci je bilo raznih struja. Pored struja Denisa Bećirovića i Nermina Nikšića, postoji još niz drugih struja. Ima i ova koju na neki način predvodi Irfan Čengić, gdje jasno govori o onome što se desilo u vezi s formiranjem Vlade FBiH. Međutim, kako se Kongres bude približavao, sve te struje će ući u nekakvo nadmetanje za svoje pozicije, odnosno dominaciju u stranci – naveo je Muhasilović te dodao:

- Naravno, Nikšić je, pošto je sada premijer, vjerovatno donekle izgubio i interesovanje da nastavi biti predsjednik te stranke.

U međuvremenu se, mišljenja je Muhasilović, uzrojilo jedno ozbiljno nezadovoljstvo prema načinu na koji je on vodio ovu stranku gdje je stranka, iako je uzela 130.000 glasova, bila bukvalno podređena manjim strankama u definisanju političkih pravaca u kojim treba da ide FBiH.

VEZANI TEKST - "Čović ostvaruje ciljeve, za 15 godina uspio se riješiti Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, a sada i Izetbegovića"

- Prvenstveno mislim na NiP koji je osvojio duplo manje glasova, a vodio je "Trojku" na neki način. Sve je to izazvalo ogromno nezadovoljstvo, naročito jer Nermin Nikšić nije prošao ni kompenzacijsku listu na prethodnim izborima.

To je dovelo u pitanje koliko je on uopće relevantan da bude na čelu te stranke, a da ne govorim koliko je relevantan da bude premijer FBiH, ali to je druga stvar.

Navodi da će vjerovatno, kako se bude približavao Kongres, rasti taj unutarstranački sukob.

Jahja Muhasilović

- Imamo sada ovu stranu koju vuče Bećirović, koja se čini da je nešto malo umjerenija, u smislu da je kritički bila nastrojena prema ovome što se dešavalo gdje je "Trojka" sa strankama HNS-a formirala vlast na federalnom nivou iako za to nije imala glasačku volju. Međutim, mislim da svi ti glasovi koji trenutno dolaze iz SDP-a, bilo da je riječ o Bećiroviću, Čengiću ili ovima koji sada nakon bitke dižu glas, jesu samo jeftini populizam. Svjesni su da je veliko nezadovoljstvo u narodu nakon ovoga što je urađeno te da će biti ogromnih kritika prema SDP-u i možda na ovaj način pokušavaju da sačuvaju legitimitet ove stranke u očima glasača - ukazuje Muhasilović.

VEZANI TEKST - Oglasio se i Nermin Nikšić: Pozdravljam sistemsko, trajno rješenje koje je nametnuo Schmidt

Potom je postavio nekoliko pitanja ljudima iz SDP-a koji su znali šta će se desiti kada je u pitanju formiranje federalne vlade: "Zašto tada nisu dizali glas? Zašto nisu istupili iz te stranke? Zašto se nisu jasno ogradili od onoga što se radilo?"

- Znate, sada govoriti kada je stvar gotova i objašnjavati ljudima šta se desilo… Nema potrebe. Mi smo to vidjeli i bez njih. Tada je trebalo podršku da daju probosanskoj strani. Sada već poslije bitke to ništa ne znači. To je sada samo jeftini populizam i na ovaj način će pokušati da SDP operu od ovoga, ali ne mogu ga oprati. SDP je ovdje najodgovornija stranka jer je u probosanskom tom bloku, mada je pitanje koliko ih uopće više možemo zvati probosanskom, ali na toj strani su imali najviše glasova. Oni su najodgovornija stranka za ovo što se desilo – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.