open-navfaktor-logo
search
"Nema ništa novo"
Nadležno ministarstvo iz RS-a o slučaju "Trgovska gora": Nije još donesena odluka o otpadu
U nadležnom ministarstvu objašnjavaju da "vijest koja je izazvala veliku pažnju javnosti i u RS-u i u cijeloj BiH nije donijelo ništa novo"
22.07.2019. u 17:19
get url
text

Ministarstvo za prostorno uređenje, gravinarstvo i ekologiju RS-a reagiralo je danas na pisanje hrvatskog portala "express.hr" da je Hrvatska navodno konačno odlučila da će na Trgovskoj gori, u općini Dvor, graditi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada.

U nadležnom ministarstvu objašnjavaju da "vijest koja je izazvala veliku pažnju javnosti i u RS-u i u cijeloj BiH nije donijelo ništa novo".

- Nova je samo najava sastanka hrvatskog ministra energetike i zaštite okoliša Tomislava Ćorića i slovenačke ministrica infrastrukture Alenke Bratušek, na kojem će se razgovarati hoće li nisko i srednjoradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu , koje Slovenci u posljednjih nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovicu. Sve informacije o aktivnostima Republike Hrvatske, Ministarstvo za prostorno uređenje,
građevinarstvo i ekologiju RS pomno prati od 2014. godine i predano radi da zaustavi namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgradi odlagalište nuklearnog otpada – saopćeno je.

Iz ministarstva su pojasnili da, imajući u vidu da je Hrvatska vlasnik polovine NE Krško u Sloveniji, do 2023. godine mora da preuzme polovinu otpada iz ove nuklearke, a Strategijom zbrinjavanja radiaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva prostor vojne kasarne u Čerkezovcu, na lokalitetu Trgovska gora u općini Dvor, određen je između sedam potencijalnih lokacija.

- Imajući u vidu da se radi o jako trusnom području, koje obiluje podzemnim vodama i da u neposrednoj blizini protiče rijeka Una u čijem slivu se nalazi oko devet općina koje broje oko 230.000 stanovnika, opravdana je zabrinutost da bi takav potez Hrvatske ugrozio egzistenciju tih ljudi, koji se na tom području bave poljoprivredom i održivim turizmom – istakli su u entitetskom ministarstvu.

Podvučeno je da uprkos brojnim urgencijama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a i velikoj zainteresovanosti javnosti, "Hrvatska uporno ignoriše stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH".

-  O svim aktivnostima koje preduzima Hrvatska po pitanju odlaganja radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora, mi saznajemo iz medija, i praćenjem portala njihovih institucija nadležnih za ova pitanja. Više puta smo do sada slali dopise i urgencije u kojima smo tražili informacije o njihovim aktivnostima o pomenutoj temi , a ni jednom nam nisu odgovorili. Posljednji dopis poslali smo početkom marta, a urgenciju početkom aprila. Tek u drugoj polovini maja smo dobili odgovor, u kom se navodi da procjena uticaja na životnu sredinu za lokaciju Trgovska gora nije pokrenuta, te da će, ukoliko se i definitivno odluče za tu lokaciju, postupiti u skladu sa ESPOO konvencijom -  kazali su u spomentuom ministrarstvu iz RS-a.

Pojašnjavaju da je Hrvatska dužna da BiH, kao pogođenu zemlju, obavještava o svim fazama izrade procjene uticaja, koja podrazumijeva i uključivanje javnosti.

Također, odlukom Vijeća ministara BiH od 21. marta 2016. formirana je Radna grupa za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa mogućom izgradnjom odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Radna grupa je, između ostalog, utvrdila prijedloga teksta Deklaracije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, Republika Hrvatska, koju su oba doma Parlamentarne skupštine BiH i usvojila.

Nadalje, formiran je ekspertski tim koji je dao i uputio primjedbe i sugestije Hrvatskoj na Stratešku studiju za Nacionalni program zbrinjavanja radioaktivnog otpada. Odgovor na primjedbe BiH nikada nije dobila zvaničnim putem.

Radna grupa je predložila i da BiH diplomatskim putem obavijesti Sloveniju o neslaganju BiH sa namjerama Hrvatske za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

U ministarstvu iz RS-a kritikovali su i odnos Vijeća ministara BiH po ovom pitanju, a tvrde da bi se zbog "opstrukcija oko formiranja novog saziva", moglo doći u situaciju da Hrvatska to iskoristi i uradi nešto zbog čega će svi žaliti, uz ocjenu da hrvatska strana može kao argument da navedu da"nemaju sagovornika, jer je Vijeće ministara u tehničkom mandatu".

- Da bismo zaštitili biser prirode rijeku Unu u dijelu koji protiče kroz RS, ali i da bismo ojačali svoje pregovaračke pozicije, ministarstvo je prvo proglasilo prethodnu zaštitu Parka priroda Una, a zatim izradilo konačnu studiju. Prijedlog Odluke je, u skladu sa zakonom propisanim procedurama, stavljen na javni uvid, nakon čega će, u drugoj polovini augusta, Vlada RS-a donijeti odluku o proglašenju – navedeno je iz Vlade RS-a, te naglašena pomoć koju su u ovoj "borbi",  imali od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podvučeno je da, ako Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, što je presedan brez premca u cijelom svijetu, bit će pokrenuti svi postupci u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.