open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Nadležni u RS-u kategorični: Maske nisu kozmetika! Trebaju i na plus 35, ako nema distance!
Predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS-a danas su na konferenciji za novinare u Banjoj Luci detaljno govorili o nošenju maski na otvorenom u ljetnim mjesecima, te podvukli da zaštitne maske nisu kozmetika i da moraju prijanjati uz lice.
10.07.2020. u 12:38
get url
text

Komentarišući najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, v. d. direktora Instituta Branislav Zeljković je kazao da oni samo daju preporuke, a konačne i obavezujuće odluke treba da donosi Štab za vanredne situacije RS-a.

Na pitanje da li je to efikasno i sprovodivo i na ovako visokim temperaturama, iz Instituta su podvukli:

"Trebaju i na 35 plus u određenim situacijama, tamo gdje nemate mogućnosti za fizičku distancu".

Zeljković je govoreći o visokim temperaturama rekao da i zdravstveni radnici u RS-u više od četiri mjeseca koriste maske i "žive pod maskama".

- Nije jednostavno, ali je mnogo manji teret nego da imate težu kliničku sliku i da morate biti u bolnici. Svjesni smo temperature, godišnjeg doba, ali apelujemo na građane da koriste maske jer je to trenutno najefikasnija zaštita. Preporučujemo građanima i da se redovno hidriraju, piju dosta tečnosti, ne izlažu suncu i koriste maske na odgovarajući način. Ne znači ništa ako ne pokriju nos i da je ne koriste kao kozmetiku, nego mora prijanjati uz lice, prekriti usta i nos. Onog trenutka kada se jednokratne maske ovlaže, moraju se baciti  - istakao je Zeljković.

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS-a izrazili su danas zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije u RS-u, te činjenice da se treći dan bilježi trocifren broj zaraženih virusom korona. Podvučeno je da u ovom trenutku nema naučnih dokaza da je virus oslabio, te da se svi moraju pridržavati preporučenih mjera. Također, istaknuto je da u nekoliko općina postoje lokalna žarišta.

Najkritičnije lokalne zajednice u RS-u su trenutno u Hercegovini, Ljubinje, Nevesinje, Trebinje i Bileća, zatim Rogatica, te Semberija, Zvornik, a u Krajini Banja Luka, Prijedor, Bosanska Dubica.

Na pitanje da li je vrijeme za restriktivnije mjere, u Institutu objašnjavaju da će one sigurno biti donesene u određenim lokalnim zajednicama.

- Alarm smo upalili početkom juna i kontinuirano apelujemo na pridržavanje mjera. Inspekcija je uključena u kontrolu. Razmatramo sve mogućnosti, ali ćemo najvjerovatnije ići sa restriktivnijim mjerama u lokalnim zajednicama gdje je značajno pogoršana situacija - podvučeno je.

U tom smjeru istaknuto je da se mogu donositi odluke o smanjenju broja osoba prilikom okupljanja, ili njihova potpuna zabrana, poseban režim rada ugostiteljskih objekata, privrednih subjekata...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.