open-navfaktor-logo
search
Zasjedao štab
Nadležni u Banjoj Luci zabrinuti: Ogroman pritisak na Dom zdravlja, izazov srednje škole i tržni centri
Nakon današnje sjednice Gradskog štaba Banja Luka, poručeno je da Dom zdravlja u ovom gradu trpi veliki pritisak zbog sve većeg priliva pacijenata zaraženih koronavirusom ili onih koji imaju simptome zaraze.
17.03.2021. u 13:28
get url
text

- Sve službe rade punim kapacitetom. Priliv pacijenata je sve veći - kazala je danas direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović.

Ona je istakla da im se samo u protekla 24 sata javilo više od 500 osoba sa akutnim respiratornim smetnjama i povišenom temperaturom, a dnevno se pruže usluge za 120 osoba kojima se pogoršala slika.

- Imamo povećano uzimanje testova na COVID-19, što dovodi do zaključka da je sve više građana zaraženo ili nosilac zaraze. Sve kapacitete smo stavili na raspolaganje. U planu je i novi rezervni plan, ako se nastavi pogoršavati situacija. Kod pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, je značajno teža klinička slika, duže se liječe u našim amublantama i u UKC-u RS-a, pa je briga o njima sve zahtjevnija. I naše telefonske linije su opterećene - kazala je Todorović.

Ona je istakla i da je u Banjoj Luci prošle sedmice oko 11 posto medicinskog kadra bilo na bolovanju, a danas ih je 15 posto.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković je istakao da će se u petak, u dogovoru sa Štabom za vanredne situacije RS-a, razmoriti i mogućnost dodatnog zatvaranja objekata u ovom gradu, ali i obustave nastave od naredne sedmice.

Naveo je da je preporuka Instituta za javno zdravstvo RS-a, da je zatvaranje škola "posljednja mjera". Istakao je da je u srednjim školama na području Banje Luke pogoršana epidemiološka situacija, dok je u osnovnim stabilna.

- Banja Luka ostaje na do sada propisanim mjerama. Veliki izazov su tržni centri. Vikendom, ali i radnim danima, dolaze autobusi izvana. Inspekcija će dodatno i pojačano raditi. Važno je da se svi uozbiljimo, ako ne želimo dodatno pooštravanje. U narednih pet do sedam dana teško da možemo očekivati poboljšanje situacije - dodao je.

On je naveo da je dio gradskog štaba za pooštravanje mjera u Banjoj Luci.

- Međutim, nema logike da na pola nešto radimo, da Banja Luka ide u restriktivnije mjere, a građani odu u Laktaše i slično. Važno je sistemski djelovati na širem području. Ne mogu dopustiti da, kao komandant štaba, donesem mjere za koje bih se sam sebi smijao i ne bih mogao sebi objasniti, a kamoli građanima - kazao je Stanivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.