open-navfaktor-logo
search
Zakoni puni rupa
Nadbiskup Vukšić zabrinut zbog stanja u BiH: Ovom su kumovali grijesi propusta Evropske unije
Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić izrazio je zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini.
23.02.2022. u 11:37
get url
text

Upitan dijeli li duboku zabrinutost Evropske unije zbog onoga što se ovih dana događa u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Vukšić je odgovorio:

- Slažemo se da smo zabrinuti, ne znam da li duboko. Sigurno je to da se zvecka oružjem što bi moglo ugroziti mir i zato postoji razlog za zabrinutost.

Vrhbosanski nadbiskup u intervju za Vatican News izrazio je ujedno zabrinutost zbog raznih političkih procesa u toku, čemu su kumovali, kako je rekao, 'grijesi propusta' same Evropske unije.

- Prošlo je previše godina bez intervencija u političkom, zakonodavnom smislu, bez reformi. Potrebni su zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava, a ne samo stvarna država. Lokalni problemi, neriješene stvari su glavni problemi. Izostanak intervencije, posebno u posljednjem desetljeću, stvorio je uvjete za secesionizam i unitarizam, dva politička procesa koja izazivaju najveću zabrinutost. Slušamo i o federalizaciji Bosne i Hercegovine u švicarskom smislu, odnosno kantonizaciji. Bio bi to srednji put u reorganizaciji, ali ne znamo gdje će sve to dovesti. Po mom sudu, došlo je do određenih grijeha propusta - kazao je nadbiskup.

Smatra kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu, što se od nje, kako kaže, i očekuje.

- Problem su nepravedni zakoni, puni rupa. To omogućuje manipulacije, prave nepravde. Svjedoci smo i izbornih manipulacija koje su, zapravo, zakonite, jer zakon to dopušta. Od postanka svijeta postoje pravedni i nepravedni zakoni, u BiH ima različitih nepravednih zakona s mnogo rupa. Treba ih popraviti, dovesti na nivo koji garantuje vladavinu prava, uz poštivanje temeljnih prerogativa svakog pojedinca, kolektivnih prerogativa, prerogativa naroda, vjerskih zajednica - rekao je mons. Vukšić, zaključivši kako mir nama alternativu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.