open-navfaktor-logo
search
Katedrala Srca Isusova
Nadbiskup i metropolit vrhbosanski monsinjor Tomo Vukšić uveden u službu
Na svečanom euharistijskom slavlju u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu nadbiskup i metropolit vrhbosanski monsinjor Tomo Vukšić.
12.03.2022. u 13:05
get url
text
Tomo Vukšić. nadbiskup vrhbosanski
Tomo Vukšić. nadbiskup vrhbosanski

Ovom prilikom Vukšić je odžao prigodnu propovijed pod naslovom "Blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje".

Upozorio je na veliki broj potlačenih i na razne oblike nasilja kojima je izložen čovjek u savremenom svijetu, zaključivši kako i progonitelji i progonjeni trebaju pomoć.

- U ovom svijetu, nažalost, mnogo je potlačenih, a samim time nije mali broj ni njihovih tlačitelja. Razni su oblici nasilja nad čovjekom: strašni ratovi i drugi oblici sličnoga nasilja, prijetnje oružjem, širenje straha, trgovina ljudima, uskraćivanje zaslužene plaće, nijekanje radničkih prava, raširena korupcija, različiti oblici nepotizma i još mnogi drugi načini. Pri tomu uvijek postoje progonitelji i progonjeni. Svi progonjeni su na neki način sužnjevi svojih progonitelja, što je sramotno, a njihovi progonitelji su uvijek teški zarobljenici svojih mana, vlastite moralne sljepoće i svojih loših sklonosti. Tako i jedni i drugi, iako na različite načine, žive u sužanjstvu i oboji trebaju pomoć - rekao je Vukšić.

Poručio je kako svako, na svoj način i u svom zvanju, dužan je doprinositi kako bi uzrastao "do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove".

Na svečanom liturgijskom predstavljanju nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića nadbiskupijskoj zajednici sudjelovala su sedmorica nadbiskupa i 18 biskupa, brojni svećenici, redovnici, redovnice, vjerski predstavnici i predstavnici društvenog, političkog i diplomatskog života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.