open-navfaktor-logo
search
Sjajni Španac
Nadal: Poštujem Đokovića, ali ima mnogo pitanje na koje treba dati odgovore
Novak Đoković i dalje je glavna tema Australian Opena.
15.01.2022. u 11:31
get url
text

Ponovo se oglasio i Noletov najveći rival Rafael Nadal, koji je naglasio kako je prvi Grand Slam u sezoni važniji od bilo kog igrača.

Na pitanje o tome koliko bi AO bio drugačiji sa i bez Novaka Đokovića, Španac je objasnio kratko i jasno.

- Jasno je da je Novak Đoković jedan od najbojih tenisera u historiji, nema sumnje. Ali ne postoji teniser koji je važniji od jednog turnira, zar ne? Igrači dolaze i odlaze, stižu novi. Niko, čak ni Roger, Novak, ja ili Bjorn Borg koji je bio sjajan...

Tenis ide dalje. Australian Open je mnogo važniji od bilo kojeg igrača. Ako bude igrao, OK. Ako ne bude igrao, Australian Open će i dalje biti veliki Australian Open, sa njim ili bez njega. To je moj stav - kazao je Nadal.

Nadalje, dodao je kako smatra da je sve otišlo predaleko...

- Iskreno, malo sam umoran od te situacije jer vjerujem da je važno pričati samo o našem sportu, o tenisu. Prolazimo i prolazit ćemo kroz veoma izazovna vremena globalno, uz ovu pandemiju, tu nema sumnje.

Svestan sam da je tenis potpuno nebitan kada ga uporedimo sa onim kroz šta prolazimo kada je riječ o virusu zar ne - istakao je Nadal, dodavši:

- Ako postoji neko rješenje i ako je to rješenje vakcina, onda je to to. Moramo da budemo vakcinisani i situacija mora da postane bolja. To je za opće dobro svih nas, za cjelokupno zdravlje i čitav sport.

U superlativima je govorio o Đokoviću.

- Želim mu sve najbolje. Imam dobar odnos sa njim tokom cijele karijere. Uradili smo važne stvari, za cijeli Tour, za naše fondacije, u humanitarne svrhe. Radili smo zajedno kada su se neke loše stvari događale ovdje u Australiji ili širom svijeta. Ali u ovom slučaju mislim da ima mnogo pitanja na koja treba dati odgovore.

Svako bira svoj put. Poštujem ga kao osobu, kao sportistu, poštujem ga mnogo. Želim mu sve najbolje, mnogo ga poštujem iako nisam saglasan sa mnogo stvari koje radi posljednjih nekoliko nedjelja - zaključio je Nadal.

Odluka o tome hoće li Đoković nastupiti na Australian Openu bit će donesena večeras, a suđenje počinje pola sata prije ponoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.