open-navfaktor-logo
search
Optimista
Nada umire zadnja: Dodik hvali Trumpa i očekuje da će ga se sjetiti u drugom mandatu
Dodik je za TV Prva optimistično najavio da "dobro vrijeme pozicioniranja Republike Srpske u SAD-u dolazi sa Trumpovim drugim mandatom"
26.09.2018. u 13:30
get url
text

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da prijaju riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa upućene premijerki Srbije Ani Brnabić da su "Srbi dobar narod".

Trump je predsjednik SAD-a i veoma je važno šta on kaže, bez obzira na "unutrašnje borbe" u toj zemlji, ocijenio je Dodik.

- Vjerujem da njegova snaga jača i u samoj administraciji i da on neće propustiti priliku da ovlada situacijom – kazao je predsjednik RS-a, prenosi RTRS.

Dodik je za TV Prva optimistično najavio da "dobro vrijeme pozicioniranja Republike Srpske u SAD-u dolazi sa Trumpovim drugim mandatom".

- Računam da će u ovom mandatu uspjeti da mnoge stvari postavi na svoje mjesto i postavi svoje ljude. Tek onda možemo da razgovaramo o suštini - rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a također ne gubi nadu da će njegovo ime biti skinuto sa američke "crne liste", a to će se, čvrsto vjeruje Dodik, dogoditi početkom naredne godine.

Treba podsjetiti da je još u januaru prošle godine Dodik u svom kabinetu u Banjoj Luci pred novinarima pročitao izjavu u kojoj je naveo kako su sankcije SAD-a osveta "odlazeće administracije" Baracka Obame, te je izrazio uvjerenje da će se sve promijeniti čim Donald Trump uđe u Bijelu kuću. Pet mjeseci kasnije, Trump je produžio važenje sankcija za osobe i organizacije s područja Zapadnog Balkana koje se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i interesima Sjedinjenih Država, uključujući one koji opstruiraju provedbu Dejtonskog sporazuma – a među kojima je i Milorad Dodik.

Uprkos tome, Dodik sada tvrdi kako je na "crnu listu" dospio zato što je pozvao srpsku zajednicu u SAD-u da glasa za Trumpa?!

S obzirom na to da mu je time učinio veliku uslugu, nije jasno zašto američki predsjednik i dalje oklijeva da ukine sankcije Dodiku. No, za predsjednika RS-a očito važi ona poslovica da nada umire zadnja – ako ga je Trump zbog silnih obaveza već "zaboravio" u ovom mandatu, sigurno neće u narednom, uvjeren je Milorad Dodik.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.