Srijeda, 08.07.2020.
h

Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama u FBiH: Bit će zaštićeni korisnici usluga

Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila Nacrt zakona o mikrokreditnim organizacijama.

S ciljem poboljšanja Zakona iz 2006. godine, novi uvodi odredbe vezane za organe upravljanja, njihovog imenovanja i uvjeta koje moraju ispunjavati. Također propisuje zaštitu korisnika ove vrste finansijskih usluga, ograničenja u visini efektivne kamatne stope i obavezu njena objavljivanja, te zabranu obavljanja transakcija s povezanim osobama. Novina je i ograničenje u davanju donacija i u ulaganjima u stalnu imovinu, te način raspodjele prihoda nad rashodima i raspodjele dobiti.

Značajne promjene su, s ciljem boljeg nadzora, uvođenje savjetnika i privremenog upravnika, s jasno propisanim obavezama i dužnostima. Nove odredbe reguliraju i sprečavanje pranja novca i utvrđuju obvezu čuvanja povjerljivih podataka. Novim zakonom je na 5.000.000 KM povećan minimalan iznos temeljnog kapitala mikrokreditnog društva koji u cijelosti mora biti uplaćen u novcu. Ovo bi trebalo dovesti do okrupnjavanja mikrokreditnih organizacijama i rezultirati njihovim boljim i stabilnijim poslovanjem.

Prilikom osnivanja mikrokreditne fondacije, uplaćeni ulozi u novcu moraju iznositi najmanje 500.000 KM. Također je omogućeno mikrokreditnim organizacijama da plasiraju veće iznose kredita, čime se želi postići veća konkurentnost na tržištu i da se stalni (stabilni) korisnici mogu zaduživati za veće iznose kredita. U Zakonu je došlo do značajnih promjena u visini novčanih kazni za prekršaje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh