open-navfaktor-logo
search
Direktor zgrožen
Nacistički pozdrav maturanata u Slavonskom Brodu, s njima i profesorica
Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-zanatskoj školi u Slavonskom Brodu objavila je na svom Facebook profilu fotografiju maturanata koji sa beretkama na glavi drže desnice u vazduhu u znaku nacističkog pozdrava.  
26.05.2022. u 13:11
get url
text

Osmijeh i ponos vide se na licu profesorice hrvatskog jezika, Nives Romanjek, dok gleda svoje maturante, CNC operatere Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. U nekim drugim okolnostima, tako bi glasio jednostavan opis fotografije koju je ta ista prosvjetna radnica sinoć objavila na svom privatnom Facebook profilu.

No, ono što prizor iz učionice slavonskobrodske srednje škole ne čini nimalo dirljivim, činjenica je da profesorica pogled pun divljenja upućuje svojim učenicima koji, obučeni u uniforme koje podsjećaju na HOS-ove i njima slične te s tekstom "Za norijadu spremni" na svojim majicama, dižu ruku u fašistički ili "Hitlerov pozdrav".

Ono što je još problematičnije u čitavoj situaciji u Slavonskom Brodu jest to da je teško povjerovati kako je generacija učenika rođena 2004./2005. sama došla do te ideje. Neko ih je tome morao podučiti ili ih na to potaknuti. Osim toga, maturanti Inudstrijsko-obrtničku školu rijetko kad završavaju punoljetni (jer programi traju kraće od 4 godine) pa je teško povjerovati da je profesorica Romanjek od svakog roditelja tražila dopuštenje za javnu objavu fotografije njihove djece - naročito u takvom kontekstu. 

Direktor te škole Luka Mladinović rekao je za SBplus da je zgrožen i fotografijom i objavom na društvenoj mreži, te naveo da nije primijetio sporne natpise, inače bi, kako kaže, reagovao.

- Naravno da to ne podržavamo. U školskom su dvorištu imali samo beretke, nisam primijetio sporne natpise. Svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo lično pozdravio, te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagovao - rekao je on.

Mladinović dodaje kako je učenika puno te je stoga teško obratiti pažnju na sve, ali da je razrednica trebala reagovati.

- Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.