open-navfaktor-logo
search
Stavovi
Nacionalizam, rasizam, šovinizam: Vučić samo glumi mirotvorca, Dodik ne povlači nijedan potez bez njega
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je jučer, ponovo, da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teritorijalni integritet entiteta Republika Srpska u okviru Bosne i Hercegovine. S druge strane, na sastanke poziva političare iz bh. entiteta RS, koje predvodi Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, koji pak konstantno govori o otcjepljenju.
05.08.2021. u 15:05
get url
text

Postavlja se pitanje koliko "pije vode" Vučićeva "mirljiva" retorika i čemu služe svi ti sastanci.

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, istakao je da nacionalizam, rasizam i šovinizam predstavnika politike iz entiteta RS doživljava svoj vrhunac.

VEZANI TEKST - Dodik bi dijelio BiH, Vučić mu poručio da razumije njegove frustracije, ali da i Srbija ima svoje interese

- Ovo što Dodik radi, a takozvana opozicija ga slijepo slijedi ili šuti, moglo se čuti i vidjeti devedesetih godina od strane onih koji su danas presuđeni ratni zločinci. Vučić je na raskrsnici. Ide li sa Srbijom u EU i prihvatanje vrijednosti u kojima nema veličanja ratnih zločinaca i negatora genocida ili će sa Dodikom u još jednu avanturu koja je devedesetih završena sudskim presudama.

Danas, Vučić služi kao zavjesa Dodiku ili pak podržava njegove posljednje poteze?! Brzo ćemo i to saznati – prokomentirao je Đonlagić.

Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u bh. Parlamentu, naglasila je da su neprestane posjete Dodika Vučiću želja da se građanima RS-a pokaže kako njihov lider, jer on to de facto jeste i pored predsjednice i premijera, ima podršku Srbije.

- Ove česte posjete možemo posmatrati na još jedan način - da li to znači da Dodik ne umije, ne može ili ne smije povlačiti bilo kakve poteze bez Vučića i da li to govori o njegovoj (ne)sposobnosti da bude lider kakvim se želi prikazati?!

Vučić i sa Dodikom, kao i sa svojim ministrom Vulinom, igra igru dobrog i lošeg momka. Ne brani im da iznose svoje mišljenje (?!), a on glumi mirotvorca koji, tobože, smiruje situaciju. To jeste predstava za narod – stava je Marinković-Lepić.

Vučić također često provlači i saradnju sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Šta se krije iza toga?

VEZANI TEKST - Dodik na RTRS-u: BiH splačina od države, nećemo život sa Bošnjacima, to i Hrvati misle

- Mislim da Evropi i Angeli Merkel ne treba Vučić, ako žele disciplinovati Dodika. I Vučićeve izjave o tome su opet farsa, kako bi se on prikazao kao patron koji dobronamjerno savjetuje Dodika i smiruje situaciju. A ustvari bez njegovog miga Dodik ne povlači nijedan potez – stava je Marinković-Lepić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, mišljenja je da je sastanak predstava za javnost i Vučića i političara koji destabiliziraju BiH jer ako se zaista željelo razgovarati sa predstavnicima manjeg bh. entiteta, onda su tu trebali biti i zamjenici kako ne bi bilo jednonacionalno.

- Vučić pokušava da izigrava regionalnog lidera i mirljivim tonom govori o BiH, a s druge strane, stranke iz RS-a koje su došle na sastanak, prvenstveno SNSD, imaju ružnu i neljudsku retoriku kojom vrijeđaju dostojanstvo Bošnjaka, ali i drugih naroda i svakog ko državu BiH osjeća svojom. To je samo predstava, ništa se nije promijenilo u odnosima Srbije prema BiH, ostaju aspiracije da pripoje, stave pod kontrolu – dodao je Mehmedović.

Prokomentirao je i da Vučić pokušava priskrbiti Srbiji što bolje mjesto u okviru Njemačke i ubrzati približavanje Srbije Evropskoj uniji.

- S druge strane, ako Merkel traži od njega da disciplinira Dodika, očito da u tome Dodik ne želi da učestvuje i ponaša se gore i gore. Rješenje je u našim rukama – kazao je Mehmedović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.