open-navfaktor-logo
search
"Radi tradicije"
Nacionalističko orgijanje na Badnjak u Podrinju: Pozirali s kokardama, privezali četničku zastavu...
Pripadnici Ravnogorskog pokreta Višegrad sinoć su u koloni vozila prošli ulicama Višegrada, noseći zastave i četnička obilježja.
07.01.2022. u 09:21
get url
text

Prema pisanju lokalnih portala, kolona je prošla kroz grad i zaputila se u pravcu Draževine gdje su proslavili paljenje badnjaka kod manastira SV. Nikolaja.

Miro Jeremić, član ovog udruženja, jučer je za BIRN kazao kako masovnog i zvaničnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu za Badnji dan neće biti.

Naveo je da će nekolicina osoba "odnijet badnjak radi tradicije", ali da neće biti masovnog okupljanja.

Dan ranije, lokalni portali prenijeli su njihov poziv u kojem se navodi: "Braćo Srbi i sestre Srpkinje, ravnogorci, poštovaoci i simpatizeri ravnogorskog pokreta i ravnogorske ideje. Pozivamo vas da dođete 6. januara 2022. godine na tradicionalno okupljanje za Badnje veče kod crkve Sv. Oca Nikolaja u Draževini. Polazak iz Višegrada je u 16. časova sa privatnim vozilima, odakle polazi kolona sa tradicionalnim srpskim te ravnogorskim obilježijima i zvučnim efektima koje će prirediti Ravnogorci. Organizacioni odbor Ravnogorskog pokreta Višegrad. S vjerom u Boga, Ravna gora pobijediti mora".

Iz policije u Višegradu je rečeno da njima nije prijavljeno okupljanje.

I u selu Kostići, koje se nalazi između Milića i Srebrenice u istočnoj Bosni, sječa badnjaka bila je povod za nacionalističko orgijanje.

Došli smo do fotografija jednog od učesnika sramotnog događaja, objavljenih na društvenim mrežama, na kojima se vide muškarci sa šajkačama na kojima su kokarde, dok je na badnjak natovaren na traktor privezana četnička zastava.

Također, neki od muškaraca na fotografijama nose uniforme.

Naselje Kostići se nalazi na području Milića, a u blizini su povratnička naselja Bošnjaka. S obzirom na to da četnička ikonografija nema nikakve veze s Badnjakom i Božićem, jasno je kakove poruke se žele poslati.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević kazao je jučer da se u vrijeme sječe badnjaka u 6.15 sati u Višegradu rafalno pucalo iz vatrenog oružja, dodajući kako je primijetio i ikonografiju četničkog Ravnogorskog pokreta.

Obilježavanje vjerskog praznika Božića vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad na Badnje veče 2020. povratnici su ranije ocijenili kao širenje nacionalističkih ideja što je kod njih izazvalo strah.

Državno tužilaštvo formiralo je predmet o ovom događaju.

Vrijedi podsjetiti da je Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nepravomoćno u decembru pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine. Sladojević je oslobođen da se kao predsjednik "Ravnogorskog pokreta Republike Srpske", nakon izvršenog postrojavanja obratio prisutnima i predao raport optuženom Aleksiću, dok je u pozadini puštana pjesma sa stihovima koji izazivaju strah.

Aleksić je, prema presudi, oslobođen optužbe da se, nakon što mu je na lokalitetu "Draževina" raport predao Sladojević, prisutnima obraćao riječima "Braćo ravnogorci, braćo četnici", pri čemu su prisutni koristili terminologiju koja izaziva strah, dok se sa razglasa puštala pjesma "Sprem'te se, sprem'te, četnici".

Lečić je oslobođen optužbe da je ispred hotela "Višegrad" započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje (Bit će opet pakao i krvava Drina...), te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Četnici
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.