open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Načelnik turske općine Selcuklu u Sarajevu: Nastavljamo saradnju na brojnim projektima
Načelnik turske općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci predvodio je delegaciju te općine iz Konye u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje su razgovarali i o novim saradnjama i projektima sa partnerima u Sarajevu, Srebrenici i drugim dijelovima BiH.
20.08.2021. u 14:30
get url
text

Delegacija Općine Selcuklu danas završava posjetu Bosni i Hercegovini u koju je doputovala u ponedjeljak.

- Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju posebno mjesto u našim srcima i na svakom koraku su tragovi naših predaka. Mi se brinemo za očuvanje tih tragova jer je to naša obaveza - kazao je načelnik Pekyatirmaci.

Općina Selcuklu je u potpunosti finansirala izgradnju Balkansko-mevlevijskog istraživačkog centra 2013. godine, a prije dvije godine sufinansirali su i rekonstrukciju igrališta u vrtiću "Bajka".

Posjeta mezaru Alije Izetbegovića

- Mevlevihana se nalazi na najljepšem mjestu u Sarajevu, a to je odmah pored Šehidskog mezarja Kovači u kojem je sahranjen i prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Po dolasku u Sarajevo smo prvo posjetili njegov mezar i odali mu počast - kazao je Pekyatirmaci.

Pekyatirmaci je kazao da ta turska općina nastavlja podržavati sve aktivnosti, uključujući i različite kurseve koji se svake godine organiziraju za žene.

- Žene ovdje organiziraju i izložbu svojih radova koje prave tokom godine. Mi po mogućnosti uvijek prisustvujemo otvaranju tih izložbi, s izuzetkom posljednje kada nismo bili tu zbog pandemije COVID-19. Sada smo tu s članovima Općinskog vijeća i prisustvovali smo otvaranju još jedne izuzetno bogate izložbe. Nadamo se da će ta praksa biti nastavljena i u budućnosti - kazao je Pekyatirmaci.

Ističući kako Općina Selcuklu učestvuje u brojnim programima i projektima u Sarajevu i šire, Pekyatirmaci je kazao da je najviše tih projekata realizirano u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari grad sa kojom Općina Selcuklu ima i sporazum o bratimljenju.

- Posjetili smo i načelnika Ibrahima Hadžibajrića i, uz čestitke za pobjedu na prethodnim izborima, poželjeli smo mu uspjehe u novom mandatu. Općina Stari Grad je smještena u samom jezgru Sarajeva. Mi sarađujemo s tom bratskom općinom na različitim projektima, uključujući uređenje igrališta, škola i njihovih dvorišta. Tu saradnju nastavljamo i dalje - kazao je Pekyatirmaci.

Pekyatirmaci je dalje kazao kako Općina Selcuklu sarađuje i sa drugim turskim institucijama u Sarajevu, prvenstveno na projektima koje provode Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Institut “Yunus Emre“ i Fondacija Maarif.

- Posebnu pažnju pridajemo podršci programima iz oblasti obrazovanja. S Institutom 'Yunus Emre' radimo na opremanju učionica i podmirenju potreba učenika koji uče turski jezik. Ozbiljno podržavamo i manifestaciju koja se održava povodom Dana djeteta. U narednim danima ulazimo i u projekt razmjene učenika u okviru kojeg ćemo polaznike turskog jezika ugostiti u Konyi, a iz Konye ćemo dovesti učenike u Sarajevo - kazao je Pekyatirmaci.

Gradnja mostova prijateljstva

Općina Selcuklu podržava i projekte Fondacije Maarif koja provodi važne projekte u oblasti obrazovanja, a Pekyatirmaci je kazao da je želja da se što više mladih iz Turske i BiH upoznaju i dalje grade mostove prijateljstva i saradnje između dvije zemlje.

Delegaciju Općine Selcuklu u Sarajevu je primio i turski ambasador Sadik Babur Girgin.

- Tokom prijema kod ambasadora smo obećali da ćemo podržati projekt rekonstrukcije zgrade studentskog doma u tuzlanskoj regiji i to ćemo uraditi u saradnji sa Unijom općina turskog svijeta. Zahvalni smo ambasadoru na gostoprimstvu i na interesu za projekte u ovoj regiji - kazao je Pekyatirmaci.

Pekyatirmaci je također kazao da je sa delegacijom jučer posjetio Srebrenicu, gdje je dogovorena nova saradnja sa humanitarnom organizacijom MFS-EMMAUS.

- Tamo smo posjetili i naše majke koje su u ratu ostale bez muževa i djece. Razgovarali smo i čuli njihova mišljenja. Nemoguće je da zaborave bol koju nose iz tih teških dana, ali se trude da nađu neku utjehu. U saradnji s EMMAUS-om ćemo u Konyi na neko vrijeme ugostiti majke koje budu to htjele - kazao je Pekyatirmaci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.