open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori 2020
Načelnik općine iz BiH hrvatskom MUP-u prijavio lažiranje popisa birača
Načelnik Općine Prozor-Rama u Bosni i Hercegovini Jozo Ivančević prijavio je hrvatskoj policiji neimenovane osobe iz Ramske zajednice u Zagrebu zbog "sumnje u nezakonito korištenje ličnih podataka i povrede tajnosti glasanja".
24.08.2020. u 17:59
get url
text

U prijavi koju je poslao krajem prošle sedmice Ivančević navodi kako i ove godine uočava "aktivnosti koje mogu značiti nezakonitost u korištenju ličnih podataka, kao i povredu tajnosti glasanja, koje se provode na području Republike Hrvatske, za sada u gradu Zagrebu. Radi se o pozivima Ramske zajednice Zagreb, Ulica Grada Vukovara 235, Zagreb, u čije ime s kontakt-broja 097... izvjesna Katarina poziva osobe porijeklom iz Prozora-Rame i traži od njih kopiju ličnih dokumenata kako bi ih koristili za potrebe lokalnih izbora u BiH (u novembru 2020.) za općinu Prozor-Rama".

- Smatramo da je prikupljanje, posjedovanje i korištenje ličnih podataka u slične svrhe nezakonito te očekujemo Vaše postupanje kako bi se navedena nezakonitost spriječila - stoji u prijavi ramskog načelnika, inače člana HDZ-a 1990.

Ivančević u prijavi podsjeća da je i ranije bilo nepravilnosti.

- Napominjemo da je tokom 2016. godine, uoči tadašnjih lokalnih izbora u BiH, na području Republike Hrvatske također bilo organizirano nezakonito prikupljanje i korištenje tuđih ličnih podataka, te falsifikovanje dokumenata javnih bilježnika, o čemu smo Vas obavještavali te po čemu je, po našim saznanjima, MUP postupao učinkovito, ali uz određena kašnjenja. Ovim su kršene odredbe Kaznenog zakona FBiH i Kaznenog zakona RH, posebno odredbe koje se tiču povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke i povreda tajnosti glasanja te neovlašteno korištenje tuđih podataka - navodi načelnik Općine Prozor-Rama.

Prema podacima prikupljenim u Općini Prozor-Rama, na prošlim je izborima oko 800 bosanskohercegovačkih državljana bilo fiktivno prijavljeno za dopisno glasanje na osamdesetak adresa širom Republike Hrvatske. Na te je adrese izborna komisija iz Sarajeva slalo glasačke listiće koje bi zaokruživao neko drugi i vraćao poštom u Sarajevo s kopijom lične karte glasača koji najčešće nije znao da se glasalo u njegovo ime. Po prijavi Općine Rama, MUP je u Hrvatskoj o ovome provodio istragu, piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.