open-navfaktor-logo
search
Socijalni slučaj
Načelnik Kalesije obećao pomoć za izgradnju kuće Džemili Sakić
Džemila je zajedno sa sestrom Eminom živjela u izolaciji do 2014. godine i nisu komunicirale sa vanjskim svijetom, nakon čega je stavljena pod nadzor Centra za socijalni rad
13.05.2019. u 09:27
get url
text

Općinski načelnik u Kalesiji Sead Džafić održao je sastanak sa Organizacionim odbrom za izgradnju stambenog objekta za socijalno ugroženu Džemilu Sakić iz Kikača.

Na sastanku su prisustvovali uime JU Centar za socijalni rad Kalesija Selmir Buljkić i Mahir Huremović, te predstavnici MZ Rasim Avdibašić i Sabahudin Sakić koji čine odbor.

Oni su načelnika upoznali sa aktivnostima koje provode zajedno sa Džemilinim rođakom Jusom Halilčevićem, a vezano za izgradnju stambene jedinice za Džemilu koja trenuto živi u neuslovnoj i staroj kući bez kupatila kojoj prijeti urušavanje.

Mahir Huremović, predstavnik JU Centar za socijalni rad Kalesija koji je uključen u pomoć Džemili načelnika je upoznao sa njenim statusom istakavši da ona preko 20 godina nije imala komunikaciju sa vanjskim svijetom jer je do 2014. godine živjela u izolaciji zajedno sa sestrom Eminom koja je preminula.

-Džemila nema porodicu i njen rođak je pokrenuo akciju da joj se napravi krov nad glavom i mi mu u tome dajemo podršku da to sve privede kraju, a u sve se uključila i MZ Kikači kako bi to što prije se završilo - kazao je Huremović.

Načelnik Sead Džafić je kazao da će kao načelnik pomoći onoliko koliko budžet bude dozvoljavao.

-Poznato je da ja svoju mjesečnu plaću dijelim osobama kojima je pomoć potrebna, samim tim Organizacioni odbor može očekivati da se uključim i ličnim sredstvima kako bi Džemila imala dom doslijedan življenja - istakao je načelnik Džafić.

Podsjećanja radi, Džemila je zajedno sa sestrom Eminom živjela u izolaciji do 2014. godine i nisu komunicirale sa vanjskim svijetom, a odbijale su i pomoć komšija. Te godine danima nisu izlazile iz kuće što je komšijama bilo sumnjivo te su pomislili da su mrtve. Uz pomoć Općinskog suda, policije, Tužilaštva i Centra za socijalni rad ušli su u trošnu kućiu te su izvukli Džemilinu stariju estru Eminu koja je bolovala od gangrene koja je nedugo nakon toga i preminula u UKC-u Tuzla.

Nakon toga Džemila Sakić je evidentirana i stavljena pod nadzor JU Centar za socijalni rad Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.