Načelnik Imamović nije ispunio obećanje: Prevareni stanari zgrade "15. maj" ušli u neizgrađene stanove

objavljeno: 07.10.2017. u 12:18

Vlasnici stanova Stambeno poslovnog objekta "15. maj" danas su uzeli ključeve i ušli u svoje neizgrađene stanove. Njihova agonija traje od 2009. godine, kada je zgrada na Brčanskoj Malti u Tuzli trebela biti završena.

Razlog za ovaj potez kupaca je informacija o pokretanju stečaja u Direkciji za izgradnju Tuzla, koja je jedan od investitora i izvođača radova u zgradi "15. maj" uz tuzlansku građevinsku kompaniju "Giprom".

- Imamo informaciju da je podnesen zahtjev za stečaj Direkcije uz saglasnost Gradske uprave Tuzla. Naša sudbina u stečajnom postupku bit će mučna, kao što je bila u prethodnim godinama. Zato smo odlučili da prije pokretanja stečaja uđemo u stanove i da se iz njih borimo za svoja prava - kaže Sevleta Avdić, jedan od kupaca stanova u spornoj zgradi.

Kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u zgradi "15. maj" ima oko 200. Svi zajedno u zgradu su uložili između 10 i 11 miliona maraka. Sada se plaše da njihovi stanovi ne uđu u stečajnu masu Direkcije za izgradnju.

- Odlučili smo da kupci koji su ostali dužni dio novca "Gipromu", novac uplate na zajednički račun i da se taj novac uloži u završetak zgrade. Mi smo shvatili da, kada je Direkcija propala, jedino kome možemo da se obratimo načelniku Tuzle i Gradskoj upravi - kaže Sevleta Avdić.

U zgradi "15. maj" stanove su prodavali oba investitora i Direkcija i Giprom, svi kupci Direkcije su kompletan novac za stanove isplatili, dok Gipromu svi kupci nisu isplatili kompletne iznose.

- Prošle godine u novembru imali smo sastanak sa načelnikom Jasminom Imamovićem i on nam je obećao iz budžeta grada može riješiti komunalne priključke za zgradu, a nama bi ostalo samo da platimo priključke za struju. Obećano nam je i da stečaj neće biti pokrenut upravo zbog kupaca. Međutim, prije mjesec dana na sastanku u Gradskoj upravi potpuno druga priča. Načelnika nije ni bilo, nego njegovi saradnici, koji su nam rekli da sve moramo sami platiti. Tada smo vidjeli da oni naš problem ne žele riješiti. Nakon toga uslijedio je i stečaj - priča Sevleta Avdić.

Faktor je imao uvid u stenogram sastanka sa načelnikom kada je Jasmin Imamović dao obećanje predstavnicima kupaca stanova.

- Dakle, evo šta nudimo. Da Grad umjesto Direkcije plati ove dozvole, da plati priključak na vodu, da se plati priključak na grijanje, sve smo izračunali. Nakon toga moramo sada ući u pregovore da nam prođe ta odluka na Vijeću u budžetu. (...) Mi ćemo sad uspjeti ili će sve propasti - rekao je tada Imamović.

Da sve ipak ne bi propalo stanari su uzeli ključeve, a naredni korak je da preuzmu i radove na zgradi u svoje ruke.

U svoj nezavršeni stan danas je ušla i Adisa Mehanović.

- Mi smo se danas okupili da dokažemo i Tuzli i šire da mi postojimo i da se nećemo predati. Kupci žele preuzeti stvar u svoje ruke, želimo uzeti ključeve i završiti zgradu. Direkciji smo jučer uputili zahtjev da imovinu preda kupcima te da se ona izuzme iz stečajne mase - poručila je Adisa Mehanović.