open-navfaktor-logo
search
Bojo Gašanović
Načelnik Istočnog Starog Grada osumnjičen zbog malverzacija sa zemljištem
Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv B. G., načelnika Općine Istočni Stari Grad i M. K., savjetnika načelnika Općine Istočni Stari Grad sa Pala zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.
03.11.2020. u 09:31
get url
text

Izvještaj je podnesen i protiv D. Š., ovlaštenog sudskog vještaka arhitektonsko-građevinske struke sa Pala zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi. 

- Krivična djela su izvršili na način da su u periodu 2014-2017. godine, vršeći svoje dužnosti organizovali prodaju ili zamjenu nekretnina (ostalog građevinskog zemljišta) u svojini Općine Istočni Stari Grad, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.260.099,70 KM, a za koji iznos je Općina Istočni Stari Grad i oštećena.

Načelnik Općine Istočni Stari Grad je Bojo Gašanović iz SDS-a, a savjetnik je Malko Korman. Gašanović je i na predstojećim Lokalnim izborima koji će se održati 15. novembra ponovo kandidat ove stranke, dok je njegov protivkandidat Mladen Maletić iz SNSD-a. 

Već nekoliko godina u medijima su objavljivane informacije da je Gašanović pod istragom MUP-a RS-a zbog eksploatacije i prodaje rude kamena, te prodaje zemljišta Arapima. 

Lider SNSD-a Milorad Dodik često je prozivao Gašanovića za "nezakonitu prodaju zemljišta čak i stranačkom kolegi Darku Babalju".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.