open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osuđen uvjetno na godinu zbog zapošljavanja mimo propisa
Općinski sud u Bugojnu osudio je načelnika Bugojna Hasana Ajkunića na godinu dana zatvora uvjetno, te kazna neće biti izvršena ako u roku od četiri godine ne počini novo krivično djelo.
07.10.2021. u 17:34
get url
text
Hasan Ajkunić

Ajkuniću se stavlja na teret da je od januara 2011. godine do januara 2016. godine kao načelnik Općine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti kod zapošljavanja namještenika i državnih službenika, te je po svom nahođenju, uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uvjetima, vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Tako je zasnovao radni odnos sa 12 osoba, dok je od 3. maja 2012. godine do 1. decembra 2015. godine zaključio 20 ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

On je proglašen je krivim da je, kako je navedeno u obrazloženju presude, kao službena osoba prekoračio granice svoje službene ovlasti i drugome pribavio korist i uskratio građanima pravo na slobodno zapošljavanje na području Federacije BiH. Time je, dodaje se, počinio je krivična djela zloupotrebe položaja ili ovasti, u sticanju s krivičnim djelom povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

{$galerijaFotografija}

Presuda Hasanu Ajkuniću, oktobar 2021.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.