open-navfaktor-logo
search
Povratak u Hastahanu
Načelnik Ajnadžić pisao Helmutu Lutzu, autoru instalacije Zvjezdani put
Povodom neosnovanih tvrdnji pojedinih građana, iznesenih u medijima, kako će se instalacija Zvjezdani put ukloniti iz parka "Prof. dr. Nijaz Duraković" (bivši lokalitet Hastahana), načelnik Nedžad Ajnadžić uputio je otvoreno pismo autoru instalacije Zvjezdani put Helmutu Lutzu.
07.08.2020. u 12:53
get url
text
Hastahana

- Važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka.

S obzirom na to da predstoje poslovi istraživanja tla sa većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena Vaša instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo Vaše djelo sa sadašnjeg lokaliteta, te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca.

Namjera Općine Centar Sarajevo je da nakon završenih građevinskih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradimo veću zelenu površinu od sadašnje, te da Vaše umjetničko djelo vratimo na isto mjesto. U tom smislu želim Vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jerusalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju. Posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada.

Ovim putem Vas molimo i da predložite osobu koja bi u Vaše ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku "Prof. dr. Nijaz Duraković".

Nadam se da u cijelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. 

Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela Zvjezdanog puta na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva, navodi se u otvorenom pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.