open-navfaktor-logo
search
Euro integracije
Načelnice i gradonačelnica iz BiH potpisnice sporazuma o međusobnoj saradnji
Susret je organiziran na poziv Vijeća Evrope u BiH u okviru programa Evropske unije "Izgradnja mjera povjerenja", a prisustvuju mu načelnice općina Drvar, Istočni Drvar, Jezero, Kalinovik, Mrkonjić Grad, Novo Goražde i gradonačelnica Visokog
29.10.2019. u 16:59
get url
text

Šest načelnica i jedna gradonačelnica iz Bosne i Hercegovine borave u službenoj posjeti Strazburu gdje će biti upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o međuopćinskoj/gradskoj saradnji žena načelnica/gradonačelnica u BiH.

Taj dokument pomoći će da se aktivnosti lokalnih zajednica usmjere na unapređenje institucionalnih mehanizama saradnje općina/gradova s uključivanjem građana i ostalih aktera društva u sve faze kreiranja i primjene javnih politika iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Sporazum je inspiriran načelima ljudskih prava, vladavine zakone i demokratije Vijeća Evrope, čija je Bosna i Hercegovina članica od 24. aprila 2002. godine.

Susret je organiziran na poziv Vijeća Evrope u BiH u okviru programa Evropske unije "Izgradnja mjera povjerenja", a prisustvuju mu načelnice općina Drvar, Istočni Drvar, Jezero, Kalinovik, Mrkonjić Grad, Novo Goražde i gradonačelnica Visokog.

One će biti specijalne gošće Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, a u okviru nekoliko dana posjete bit će upriličeni tematski sastanci s predsjednikom Kongresa Andersom Knapeom i direktoricom Evropskog vijeća za igradnju programa mjera povjerenja Annom Capello.

Također, planiran je i susret s generalnom sekretarkom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović-Burić, predsjednicom Parlamentarne Skupštine Vijeća Evrope Liliane Maury Pasquier, ambasadorom u Misiji BiH pri Vijeću Evrope Ivanom Orlićem kao i drugim predstavnicima institucija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.