open-navfaktor-logo
search
Liverpool
Nabasali na jelovnik star 108 godina: Šta se jelo 1913.
Građevinari u engleskom gradu Liverpoolu slučajno su otkrili komad kulinarske i lokalne historije kada je netaknuti meni iz 1913. godine pao sa stropa tokom projekta obnove.
07.05.2021. u 08:25
get url
text
Liverpool Bold Street

Jelovnik, datiran na srijedu, 15. januara 1913. godine, pod nazivom "Kavana i čajne sobe Yamen", bio je među brojnim artefaktima otkrivenim u kafiću Leaf u ulici Bold Street, u središtu Liverpoola, prošle sedmice.

Među ostalim predmetima bili su konobarski šešir s izvezenim "Yamen" na obodu, upute za englesku igru karata i flaša.

Vlasnica Leafa Natalie Haywood izjavila je u četvrtak za CNN da je otkriće "nevjerovatno" i gotovo "jezivo", s obzirom na to da i sam Leaf prodaje specijalne čajeve, poput svog prethodnika.

- Ovaj jelovnik od prije 108 godina dolje je zalepršao sa stropa. U apsolutno je nevjerojatnom stanju - rekla je Haywood.

Među jelima navedenim na jelovniku su irski paprikaš, slatki hljeb i grašak, jastog, špageti, ruski, indijski i kineski čaj, teletina, volovina, limunada, uštipci od banane.

Pronađeni meni/Foto: CNN/Leaf

- Kvalitet i standard hrane koja se služila prije Prvog svjetskog rata toliko je napredan, da je to sigurno bila kulinarska žarišna točka Liverpoola - stava je Haywood.

Rekla je da Bold Street sada ima "boemski" osjećaj, ali je 1900-ih bio "ekskluzivno" područje - slično londonskoj ulici Bond.

Širok izbor kuhinja s jelovnika ukazuje na to da je restoran radio u vrijeme kada je Liverpool bio živahni pomorski grad, dodala je Haywood.

Ona je uputila apel lokalnim historičarima da pomognu u rasvjetljavanju historije kafića i artefakata, a također je kontaktirala umjetničku galeriju radi savjeta o tome kako s njima postupati.

Vjeruje da su, budući da su ostali u takvom stanju, predmeti možda ostavljeni "namjerno" da bi ih neko mogao otkriti u budućnosti.

Haywood je najavila da će na jelovnik dodati neka jela sa starog menija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.