open-navfaktor-logo
search
Radnici u zdravstvu
"Na Vladu KS vrši se pritisak da ne potpišu ništa dok doktorski sindikati ne dobiju reprezentativnost"
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo broji više od 3.000 članova medicinskog i nemedicinskog kadra i svakim danom su sve brojniji, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik.
14.06.2021. u 15:11
get url
text

- Imamo situaciju da iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS svakim danom prelazi sve više ljudi u Sindikat radnika u zdravstvu KS. Razlog je što je taj Sindikat politički i što je njihov predsjednik bio na prošlosedmičnim protestima pred Vladom Federacije BiH i davao podršku Sindikatu doktora FBiH, a nije došao na proteste ispred zgrade Vlade KS 10. juna da podrži svoje kolege – naveo je Selimić.

Na pitanje koliko Sindikat u svom sastavu ima doktora, medicinskih sestara, nemedicinskog kadra, Selimić odgovara kako se taj broj svakodnevno mijenja i da zbog toga nije moguće iznijeti tačne podatke. 

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja zaposlenika u Kantonu Sarajevo, postotak učešća doktora medicine je 26,57, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika 55,75, a nemedicinskog kadra 17,60 posto.

- U bruto plaći učešće doktora je 41,59, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih radnika 45,44, a nemedicinskog kadra 12,97 posto. To su podaci koji doslovno "zakucavaju" sve - kaže Selimić, osvrćući se na izjave koje su se prethodnih dana mogle čuti od Harisa Vranića, ministra zdravstva, da administraciju neće platiti, a medicinare hoće. 

VEZANI TEKST - Selimić: Štrajk zdravstvenih radnika je počeo u KS, vakcinacija u Zetri se nastavlja

Podsjetimo kako ni nakon više održanih sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, te protesta koji su održani 10. juna, nije postignut dogovor u vezi s novim Granskim kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u KS je donio odluku da se od jutros, 14. juna, nastavlja provođenje generalnog štrajka započetog 2. septembra 2019. godine, ali ovog puta u punom kapacitetu.

To znači, da se od jutros od 8:30 sati primaju samo hitni slučajevi te da nema nikakve blokade vakcinacije građana protiv COVID-19.

- Nema nikakve blokade vakcinacije, to su spinovi vlasti u KS. Poenta je u tome da Vlada KS nije nabavila nijednu vakcinu i da nakon zakazanih onkoloških vakcinacija, radnika iz bezbjenosnih agencija i revakcinacija nećemo imati više nijednu dozu. To je suština problema. Nek se građani ne boje nas, nego vlasti. Mi smo svoju veličinu pokazali od 2. septembra 2019. do danas. Nije Vlada KS išla prsima na koronu, nego uposlenici u zdravstvu KS. Mnogi su u toj borbi, pomažući građanima, izgubili živote – naglasio je Selimić.

Navodi kako je sa Vranićem prošlog petka "prošao" kompletan granski kolektivni ugovor.

- Moj zadatak je da, kao što sam 2017. sa tadašnjom ministricom Zilhom Ademaj svaku stranicu parafirao, to isto sada učinim i sa Vranićem sa ovim Granskim kolektivnim ugovorom, jer su se 2017. pojavljivale neke anomalije, imali smo čak i stikove od doktorskog sindikata kada je tadašnji premijer Elmedin Konaković potpisivao. To svi znamo, ali hajmo se vratiti na ovo što imamo. Nakon što ugovor parafiramo, on ide na sto premijera Edina Forte koji je onda odgovoran. Vranić je iz SDP-a koja baštini tradiciju komunističke partije, to je radnička partija, pa minimum koji od njega očekujemo jeste da nas zaštiti u traženju i ostavarivanju naših radničkih prava – ističe Selimić.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu na protestima: Pozivaju Fortu i Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i obrate im se

Naglasio je kako Sindikat radnika u zdravstvu KS jedino i isključivo sve radi po zakonu.

- Vlada KS i Vranić vrše pritisak na nas, mi vršimo pritisak na njih. Ali ono čega oni moraju biti svjesni i što je činjenica, to je da smo sve tužbe, a ima ih četiri, koje smo do sada digli protiv vlada Konakovića i Forte, dobili na sudu. Na nivou Federacije BiH sada je pritisak da se dobije reprezentativnost. Rukovodstvo doktorskih sindikata i kantonalnog i federalnog vrše pritisak na Vladu KS da sa nama ne potpišu ništa dok oni ne dobiju reprezentativnost. Nismo djeca, sve smo to prepoznali, ali odustati nećemo – poručio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.