open-navfaktor-logo
search
Nastavak imunizacije
Na vakcinaciju u Zetru pozvano 1.500 ljudi
U Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" danas je nastavljena imunizacija stanovništva prema prioritetima, uključujući i onkološke pacijente prema spiskovima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
01.06.2021. u 11:25
get url
text

Također je započela i revakcinacija. Ukupno je za danas na vakcinaciju pozvano 1.500 osoba.

Svi građani koji imaju problema s prijavljivanjem na aplikaciju za vakcinisanje treba da se obrate poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji će ih evidentirati u sistem i dati termin vakcinacije.

Mole se svi građani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvalili su građanima na saradnji i zamolili ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćio je Press KS.

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno deset osoba od testiranih 487, a preminula je još jedna osoba. Od Covid infekcije se oporavilo 17 osoba. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba. Među deset novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 51 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 17, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 34 pacijenta. Na respiratoru su dva pacijenta i to po jedan na KCUS-u i u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent na KCUS-u . U protekla 24 sata, šest osoba je otpušteno s hospitalizacije.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 55 pacijenata, među kojima je jedan transportovan u Opću bolnicu, a dva na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 59 PCR testiranja, u Novom Gradu 12, u Semizovcu 17, a na Ilidži nije niko testiran. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 314 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 168 poziva, a obavljeno je i 167 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 241 aktivni slučaj COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.476 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.474 osobe zaražene koronavirusom i 50.958 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je deset, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 17.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.