open-navfaktor-logo
search
Sve više pacijenata
Na UKC-u Tuzla veliki broj Covid-pozitivne djece: Jedno trogodišnje dijete u teškom stanju
Na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla trenutno se liječi najviše Covid-pozitivne djece od početka pandemije, a stanje jednog trogodišnjeg djeteta je teško, rekao je za Faktor medicinski direktor UKC-a Tuzla dr. Bahrudin Hadžiefendić.
24.09.2021. u 13:22
get url
text
Klinika za dječije bolesti UKC-a Tuzla

- Na Klinici za dječije bolesti trenutno imamo osmero Covid-pozitivne djece, a s njima je i sedam majki pratilja. Imamo jedno trogodišnje dijete koje ima težu kliničku sliku, ostali su sa srednje teškom i lakom. Troje djece je školske dobi, a ostala su dojenačka i predškolska dob - kaže dr. Hadžiefendić.

Na UKC-u Tuzla imaju sve više Covid-pozitivnih pacijenata, pa se ponovo pojavila potreba za proširenjem kapaciteta namijenjenih isključivo njima.

- U pripremi je otvaranje nove Covid-bolnice koja će ponovno biti smještena na Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima. Pripremamo preseljenje opće plućne patologije u Plavu bolnicu, da bi oslobodili prostor za drugu Covid-bolnicu. Kad ćemo je otvoriti, ovisi o prilivu pacijenata, ali vrlo smo blizu, možda čak za dan-dva - kaže dr. Hadžiefendić.

Jedina Covid-bolnica na UKC-u trenutno je smještena na Kliniku za infektivne bolesti, a pored toga, na Klnici za plućne bolesti za najteže bolesnike na raspolaganju je Respiratorni centar.

- Trenutno u Covid-bolnici na Klinici za infektivne bolesti imamo 70 pacijenata, a u Respiratornom centru ih je 11 - navodi dr. Hadžiefendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.